Teritoriju pārvaldība

Lauksaimnieki varēs saņemt atbalstu biodrošības prasību ieviešanai cūkkopības saimniecībās

Kaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
26.08.2016

Tā kā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir oficiāli atzinis dzīvnieku sevišķi bīstamās infekcijas slimības – Āfrikas cūku mēra – izplatību Latvijas teritorijā un, ņemot vērā slimības straujo izplatību, visām cūkkopības nozarē strādājošām saimniecībām ir nepieciešams ieviest biodrošības prasības.

Lai mazinātu saslimšanas risku mājas cūkām, ir pieņemts lēmums par trešās projektu iesniegšanas kārtas izsludināšanu Lauku attīstības programmas (LAP) 2014.-2020.gadam pasākuma “Dabas katastrofās un katastrofālos notikumos cietušā lauksaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana un piemērotu profilaktisko pasākumu ieviešana” apakšpasākumā “Atbalsts profilaktiskajiem pasākumiem, lai mazinātu epizootiju un epifitotiju iespējamās sekas”.

Pretendentiem būs iespēja iesniegt Lauku atbalsta dienestā projektus no 2016. gada 26. septembra līdz 2016. gada 30. decembrim.

Uz atbalstu šajā LAP apakšpasākumā varēs pretendēt tikai tirgum paredzētās primārās lauksaimniecības produkcijas ražotāji cūkkopībā visā Latvijas teritorijā. Apakšpasākuma publiskais finansējums – 500 000 eiro.

Atbalsta veids 
Atbalsts ieguldījumiem lauksaimnieciskās ražošanas profilaktisko pasākumu ieviešanai un lauksaimnieciskās ražošanas potenciāla atjaunošanai. Atbalsta mērķis ir sniegt atbalstu dzīvnieku sevišķi bīstamo infekcijas slimību izplatības (epizootijas) riska mazināšanai, paredzot preventīvo pasākumu ieviešanu teritorijās, kurās slimība jau ir konstatēta, kā arī profilaktisko pasākumu ieviešanu ārpus epizootijas teritorijā esošām saimniecībām, lai mazinātu slimības straujas izplatības risku citās teritorijās.

Pretendents
Fiziska persona, juridiska persona vai lauksaimnieku grupa (vismaz divu saimniecību apvienība, ja tās atrodas ne vairāk kā 10 km rādiusā viena no otras un īsteno biodrošības pasākumu ieviešanas plānu), kura:

1) nodarbojas ar primārās lauksaimniecības produkcijas ražošanu tirgum un vismaz gadu realizē produkciju tirgū (projekta iesnieguma iesniegšanas brīdī);
2) ir sagatavojusi biodrošības pasākumu ieviešanas plānu, lai nodrošinātu normatīvajos aktos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietās noteikto prasību izpildi, un saskaņojusi to ar PVD.

Attiecināmās izmaksas
Žogu un dezinfekcijas barjeru iegādes izmaksas, žogu un dezinfekcijas barjeru uzstādīšanas vai ierīkošanas izmaksas, kā arī dezinfekcijas paklāju, pulverizatoru, dezinfekcijas aprīkojuma, aizsargapģērba (izņemot vienreizlietojamo apģērbu), dzīvnieku līķu uzglabāšanai un sanitārās caurlaides ierīkošanai paredzēto slēgto konteineru iegādes izmaksas.

Attiecināmajās izmaksās neiekļauj ar būvniecības darbiem saistītās izmaksas, izņemot žogu un dezinfekcijas barjeru uzstādīšanas vai ierīkošanas izmaksas. Attiecināmās izmaksas nosaka atbilstoši tirgus cenai, nepārsniedzot 10% no vidējās tirgus cenas.

Atbalsta intensitāte
-    80% apmērā no attiecināmajām izmaksām – profilaktiskajiem pasākumiem, kurus īsteno viens atbalsta pretendents;
-    100% apmērā no attiecināmajām izmaksām – profilaktiskajiem pasākumiem, kurus kopīgi īsteno lauksaimnieku grupa.

Projektu īstenošanas termiņš ir viens gads no lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanas spēkā stāšanās dienas.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana