Teritoriju pārvaldība

Paplašina rūpnieciskās zvejas iespējas Latvijas zvejniekiem

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
13.09.2016

Otrdien, 13. septembrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos. Izmaiņas noteikumos sagatavotas, lai Latvijas zvejniekiem rastu risinājumus nozvejas realizācijai, ņemot vērā, ka Krievija aizliegusi ievest zivju produkciju un zivju konservus no Latvijas. 

Šobrīd Latvijā ir izveidojusies sarežģīta situācija zvejas un arī apstrādātu zvejas produktu realizēšanā, tādēļ zvejniekiem ir nepieciešamība meklēt risinājumus nozvejas realizācijai un izmantošanai arī citiem mērķiem. Izmaiņas noteikumos paredz turpmāk atļaut Rīgas jūras līcī veikt specializēto zveju tehniskām vajadzībām un dzīvnieku barībai. 

Lai uzlabotu mencu nozvejas kvotu apguvi Latvijas Republikas ūdeņos un palielinātu mencu zvejas efektivitāti, izmaiņas noteikumos paredz atļaut piekrastes zvejniekiem veikt mencu un plekstu zveju ar tīkliem ne tikai piekrastes ūdeņos, bet arī dziļākos ūdeņos, kur mencu koncentrācija ir lielāka.

Savukārt, lai uzlabotu reņģu nozvejas kvotu apguvi piekrastes ūdeņos, izmaiņas noteikumos paredz atļaut zveju ar reņģu stāvvadiem Baltijas jūras piekrastē arī periodā no 1. oktobra līdz 15. novembrim, kā arī samazināt reņģu stāvvadu linuma minimālo acs izmēru līdz 20 mm.

Pēdējos gados aktuāla problēma piekrastes zvejniekiem ir roņu nodarītie zaudējumi lomam, kā arī zvejas rīkiem. Lai varētu novērtēt roņu ietekmi uz piekrastes zveju, izmaiņas noteikumos paredz precizēt piekrastes zvejas žurnāla formu, nodrošinot zvejniekiem iespēju uzreiz katrā zvejas žurnāla ieraksta reizē atzīmēt, ja tā zvejas darbības būs ietekmējis ronis (sabojātās nozvejas apjoms, bojāto zvejas rīku skaits un garums).

Tāpat pēdējos gados piekrastē strauji palielinās invazīvās sugas apaļā jūrasgrunduļa populācijas lielums, kas negatīvi ietekmē vietējo zivju sugu populācijas, jo palielinās barības konkurence. Tā kā apaļā jūrasgrunduļa zvejai efektīvi var izmantot lucīšu murdus, izmaiņas noteikumos paredz pagarināt lucīšu zvejas periodu no 1. aprīļa līdz 1. novembrim Baltijas jūras piekrastē.

Izmaiņas noteikumos izdarītas, ņemot vērā Latvijas piekrastes zvejnieku intereses un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” atzinumus un sniegtās rekomendācijas. Plānots, ka tādējādi zvejniekiem tiks nodrošināti ieņēmumi un zvejas darbības stabilitāte.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” interneta vietnē www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2007. gada 2. maija noteikumos Nr. 296 “Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos” pieejama MK tīmekļvietnē.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana