Teritoriju pārvaldība

Precizētas prasības augu aizsardzības līdzekļu laišanai tirgū

Ilze Vabole, AgroPols
05.10.2016

Otrdien, 4. oktobrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Izmaiņas noteikumos sagatavotas, lai precizētu prasības augu aizsardzības līdzekļu laišanai tirgū, tostarp tirdzniecības vietām izvirzāmos kritērijus, augu aizsardzības līdzekļu uzglabāšanas prasības, kā arī informācijas sniegšanas kārtību augu aizsardzības līdzekļa pircējam.

Izmaiņas noteikumos paredz samazināt administratīvo slogu augu aizsardzības līdzekļu izplatītājiem, kas vienlaikus nodarbojas ar sadzīves ķīmijas tirdzniecību. Noteikumos tiek svītrota prasība, ka augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības vietā nepieciešams nodrošināt atsevišķu telpu sadzīves ķīmijas precēm. 

Šobrīd noteikts, ka nereģistrētus augu aizsardzības līdzekļus līdz to pārvietošanai uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti vai izvešanai uz trešo valsti uzglabā tirdzniecības vietas noliktavā, kuras īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir saņēmis speciālu atļauju (licenci) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai. Izmaiņas noteikumos paredz šo prasību piemērošanu ne tikai tirdzniecības vietas noliktavām, bet arī augu aizsardzības līdzekļu uzglabāšanas noliktavām. Tādējādi prasības, kas jāievēro augu aizsardzības līdzekļu uzglabāšanā, tiks attiecinātas uz visām noliktavām, kurās tiek uzglabāti augu aizsardzības līdzekļi. 

Savukārt papildinājums noteikumos, ka licences īpašnieks izplatīšanas vietā kā konsultāciju sniedzēju var nodrošināt arī tādu darbinieku, kas ir saņēmis otrās reģistrācijas klases augu aizsardzības līdzekļu profesionāla lietotāja apliecību, paplašina licenču īpašniekiem darbinieku izvēles iespējas.

Lai augu aizsardzības līdzekļu lietotāji pēc iespējas efektīvāk tiktu informēti par izmaiņām augu aizsardzības līdzekļu reģistrācijas nosacījumos, izmaiņas noteikumos paredz pienākumu tirgotājam nodrošināt, lai augu aizsardzības līdzekļu lietotāji ir informēti par aktuālajiem reģistrācijas nosacījumiem, kas noteikti konkrēta augu aizsardzības līdzekļa lietošanai.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļvietnē www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2011. gada 13. decembra noteikumos Nr. 949 “Noteikumi par augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū” pieejama MK tīmekļvietnē.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana