Ekonomika un finanses

Ministri plāno sadarboties, lai apkarotu nelegālo pārtikas un lauksaimniecības produktu tirdzniecību

Dagnija Muceniece, Leta-Nozare
17.07.2009

Vakar Zemkopības ministrijā pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava iniciatīvas notika tikšanās ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, lai apspriestu kopīgu rīcību nelegālas lauksaimniecības produktu un pārtikas preču tirdzniecības apkarošanā. Zemkopības ministrs uzskata, ka nepieciešams veikt nopietnus pasākumus, lai pasargātu iedzīvotājus no nezināmas izcelsmes pārtikas produktiem, kas var būt nedroši un nekvalitatīvi, tādējādi apdraudot patērētāju veselību. Par šādu nelegāli tirgotu nezināmas izcelsmes pārtiku netiek arī maksāti nodokļi valsts budžetā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, komentējot sarunas rezultātus, saka: "Atvieglojot tiešās pārtikas produktu tirdzniecības noteikumus, tomēr nepieciešama divkārt rūpīga raudzīšanās, lai tirdzniecībā nonāktu tikai droša pārtika. Tāpat vajadzīgs rūpīgi sekot, lai, veicot komercdarbību un tirdzniecību ar pārtikas un lauksaimniecības precēm, netiktu apieta nodokļu nomaksa. Līdz ar to sadarbība ar visu iesaistīto dienestu speciālistiem- gan ar Iekšlietu ministrijas, Valsts ieņēmuma dienesta struktūrām, pašvaldībām - ir ļoti nepieciešama," uzskata J. Dūklavs.

Savukārt L. Mūrniece atzina, ka šādai kopīgai sadarbībai būs arī lielāka efektivitāte: "Līdz šim abu ministriju dienesti pievērsuši uzmanību tikai savā kompetencē esošajiem jautājumiem, bet šādas koordinācijas grupas izveide nodrošinās kompleksu un vienotu skatījumu uz nosauktajām problēmām, tādējādi ievērojami paaugstinot efektivitāti visam kopējam darbam. Ja būs nepieciešams, rosināsim pārskatīt arī attiecīgos soda mērus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai pārkāpēji saņemtu adekvātu sodu," uzsvēra iekšlietu ministre.

Ministri vienojās, ka tiks izveidota koordinācijas grupa , kas plānos un organizēs attiecīgo struktūru rīcību nelegālās tirdzniecības apkarošanā. PVD kopā ar Ekonomikas policiju, Valsts policiju, Finanšu policiju un citām kontroles institūcijām veiks reidus gan tirdzniecības, gan loģistikas vietās, pārbaudīs gan produkcijas kvalitāti, gan dokumentācijas atbilstību un konkurences prasību ievērošanu, sekos līdzi ne tikai vietējo ražojumu atbilstībai patērētāju drošībai, bet arī, vai importa produkcija ir ievesta legāli.

Ministri vienojās, ka koordinācijas grupa tiks izveidota nedēļas laikā.

Šodienas sanāksmē piedalījās Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis , Ekonomikas policijas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dzintars Jakāns, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktors Jānis Kalugins, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs, Valsts augu aizsardzības dienesta direktors Ringolds Arnītis.

Papildu informācija:

Tālrunis: 67027070

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana