Ekonomika un finanses

20. augusta Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

AgroPols
21.08.2009

20-08-2009 Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināti šādi noteikumu projekti:

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 5.oktobra noteikumos Nr.833 "Kārtība, kādā iegūstama un apkopojama informācija par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni un tā pārmaiņām""
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Pašreiz spēkā esošajos Ministru kabineta 2004.gada 5.oktobra noteikumos Nr.833 „Kārtība, kādā iegūstama un apkopojama informācija par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni un tā pārmaiņām” ir noteikts, ka informāciju iegūst un apkopo valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Agroķīmisko pētījumu centrs (turpmāk – Centrs).
Grozījumi normatīvajā aktā ir nepieciešami sakarā ar Centra likvidāciju un tiesību un saistību nodošanu Valsts augu aizsardzības dienestam.
Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju un finansiālo līdzekļu trūkumu, paredzēts svītrot noteikumu 5. un12.punktu, kuri arī līdz šim gadam netika realizēti finansiālo līdzekļu trūkuma dēļ.
Noteikumu projekts paredz:
1) institūciju un datu bāzes nosaukumu precizēšanu,
2) turpmāk neslēgt atsevišķus līgumus par informācijas ieguvi,
3) izslēgt iespēju izsniegt augšņu izpētes rezultātu otro eksemplāru lauku saimniecības īpašniekam, ja viņš sedz 40 % no izpētes izmaksām (šīs 12.punkts attiecas uz tām saimniecībām, kuras ir iekļautas reprezentatīvo lauku saimniecību izlases kopā).

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par piesārņojumu""
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Pašreiz valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Agroķīmisko pētījumu centrs” veic augsnes minerālā slāpekļa monitoringu īpaši jutīgajās teritorijās.
Likumprojekts ir nepieciešams sakarā ar valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Agroķīmisko pētījumu centrs” likvidāciju un tiesību un saistību nodošanu Valsts augu aizsardzības dienestam, kā arī lai likumā noteiktu Valsts augu aizsardzības dienesta funkcijas attiecībā uz kultūraugu mēslošanas plānu uzraudzību un kontroli īpaši jutīgajās teritorijās un Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Īpaši jutīgo teritoriju saimniecību datubāzes uzturēšanu. Šīs funkcijas šobrīd regulē Ministru kabineta 2001.gada 18.decembra noteikumi Nr.531 „Noteikumi par ūdens un augsnes aizsardzību no lauksaimnieciskas darbības izraisītā piesārņojuma ar nitrātiem”.
Likumprojekts precizē datu bāzes nosaukumu un paredz, ka Valsts augu aizsardzības dienests:
1) uzraudzīs un kontrolēs kultūraugu mēslošanas plānus īpaši jutīgajās teritorijās;
2) uzturēs Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Īpaši jutīgo teritoriju saimniecību datubāzi;
3) veiks augsnes minerālā slāpekļa monitoringu īpaši jutīgajās teritorijās.

Likumprojekts "Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā"
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Pašreiz valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Agroķīmisko pētījumu centrs” veic augšņu agroķīmisko izpēti, apkopo informāciju par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni un uztur Augšņu agroķīmiskās izpētes datu bāzi (turpmāk – datu bāze). Tomēr līdzekļu trūkuma dēļ nav iegūti un datu bāzē nav ievadīti dati par reprezentatīvo lauku saimniecību izlases kopu, kurus paredz Ministru kabineta 2004.gada 5.oktobra noteikumos Nr.833 ”Kārtība, kādā iegūstama un apkopojama informācija par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmenī un to pārmaiņām”.
Likumprojekts ir nepieciešams sakarā ar valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Agroķīmisko pētījumu centrs” likvidāciju un tiesību un saistību nodošanu Valsts augu aizsardzības dienestam. Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko un finansiālo situāciju valstī, līdz 2013.gadam Augšņu agroķīmiskās izpētes datu bāzi nevar savietot ar Valsts augu aizsardzības dienesta Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmu.
Likumprojekts paredz, ka Valsts augu aizsardzības dienests:
1) veic augšņu agroķīmisko izpēti zemes auglības līmeņa un tā pārmaiņu noteikšanai,
2) apkopo informāciju par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni,
3) sākot ar 2013.gadu uztur Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Augšņu agroķīmiskās izpētes datu bāzi,
4) pēc pieprasījuma veic analīzes augšņu agroķīmiskajā jomā.

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.295 "Noteikumi par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos""
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Lai saglabātu un racionāli izmantotu zivju resursus, noteikumu projektā ir mainīti zvejas lieguma laiki zvejā ar tīkliem un zivju murdiem, kā arī pagarināts lieguma laiks līdaku zvejai. Paredzams, ka izmaiņas stimulēs ekonomiskās darbības aktivitāti iekšējo ūdeņu zvejniecībā.

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos""
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Lai saglabātu un racionāli izmantotu zivju resursus, noteikumu projektā ir mainīti zvejas lieguma laiki zvejā ar zivju murdiem piekrastē un atļauta akmeņplekstu piezveja 10 % apmērā teritoriālajos ūdeņos, kā arī atļauta lašu un taimiņu zveja lieguma laikā no 1.oktobra līdz 15.novembrim piekrastes ūdeņu posmā no Vecāķiem līdz Vaivariem. Paredzams, ka izmaiņas stimulēs arī ekonomiskās darbības aktivitāti piekrastes un teritoriālajos ūdeņos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana