Ekonomika un finanses

3. septembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

LR Ministru kabinets (MK)
04.09.2009

Rīkojuma projekts "Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmā 2007.–2013.gadam"
Darbības joma: Publiskās pārvaldes politika

Valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds” (turpmāk – fonds) kopš 1997.gada ir garantējis 2273 lauku uzņēmēju kredītus, kopējais garantiju apmērs – 51,15 milj. latu. Izmantojot fonda garantijas, lauku uzņēmēji ir saņēmuši kredītus kopsummā par 136,76 milj. latu. Visvairāk garantiju ir sniegts par tehnikas iegādi (43,4 % no kopējā skaita), lauksaimniecības nozīmes ēku celtniecību un iekārtu iegādi (19,4 %), kā arī apgrozāmo līdzekļu papildināšanu (16,6 %).
2008.gadā fonds izsniedza 115 jaunas kredītu garantijas kopsummā par Ls 5 337 912. Līdz 2008.gada 31.decembrim spēkā bija 993 izsniegtās kredītu garantijas kopsummā par Ls 21 197 835.
Rīkojuma projektā „Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmā 2007.–2013.gadam” precizēti atbalstāmie darbības veidi kredītu garantiju veidā lauku uzņēmējiem un to apvienībām, ņemot vērā situāciju Latvijas tautsaimniecībā.

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 17.jūnija noteikumos Nr.573 "Kārtība, kādā administrē Eiropas Lauksaimniecības garantiju fondu, Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fondu, kā arī valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai un publicē informāciju par atbalsta saņēmējiem""
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Ministru kabineta noteikumu projekts paredz lauku attīstības pasākumu atbalsta maksājumu pamatojumu sagatavošanu deleģēt valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs”, tā nodrošinot, ka atbalsta maksājumu pamatojumus visā programmēšanas periodā sagatavo viens kompetents izpildītājs. Projekts paredz, ka nepieciešamie dati tiek uzkrāti un apkopoti regulāri, bet maksājumu pamatojums tiek sagatavots pēc Zemkopības ministrijas pieprasījuma, iepriekš noslēdzot deleģējuma līgumu, kurā tiek noteikta atbalsta maksājuma pamatojumā ietveramā informācija.

Noteikumu projekts "Noteikumi par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības reģistrācijai nepieciešamajiem dokumentiem un šīs sabiedrības atbilstības izvērtēšanu atbalsta piešķiršanai"
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Ministru kabineta noteikumu projekts paredz, ka ar lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību atbilstības izvērtēšanu nodarbojas Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (turpmāk – asociācija).
Asociācija par šo pakalpojumu neiekasēs maksu. Tai ir vairāku gadu pieredze tieši LPKS izvērtēšanā atbilstoši noteikumiem Nr.777. Asociācija piedalās arī normatīvo aktu sagatavošanā par LPKS, un tās personāls ir pietiekami kvalificēts, lai izvērtētu kooperatīvu atbilstību.
Precizēti arī noteikumos Nr.777 minētie vērtēšanas kritēriji, paredzot, ka sabiedrībās, kuru neto apgrozījums pārsniedz 5 miljonus latu, izpildvara ir nošķirta no lēmējvaras.
Tā kā grozījumu apjoms pārsniedz pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma, ir sagatavots jauns noteikumu projekts.

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 26.februāra noteikumos Nr.86 "Pārtikas padomes nolikums""
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Projekts nosaka, ka zemkopības ministrs apstiprina Pārtikas padomes sastāvu. Projektā precizēts Zemkopības ministrijas pārstāvju skaits un svītroti amata nosaukumi.

Noteikumu projekts "Par lauku saimniecību uzskaites datu tīklu"
Darbības joma: Publiskās pārvaldes politika

Ministru kabineta noteikumu projekts nosaka lauku saimniecības datu tīkla darbības un uzturēšanas kārtību, aizstājot Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumus Nr.465 „Lauku saimniecību uzskaites datu tīkla izveidošanas, uzturēšanas un darbības kārtība” un paredzot, ka SUDAT darbību nodrošina „Latvijas valsts agrārās ekonomikas institūts”, bet grāmatvedības biroja funkcijas pildīs SIA „Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs”.

Noteikumu projekts "Kultūraugu ražības prognozēšanas, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība"
Darbības joma
: Publiskās pārvaldes politika

I. Kultūraugu ražības prognozēšana
Līdz šim ražību prognozes sagatavoja Zemkopības ministrija pēc ekspertu metodes.
2007.gadā ražību prognozēšanas datu sagatavošanā iesaistījās SIA „Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs” (turpmāk – centrs), sākot izmēģinājuma projektu.
2008.gadā centrs prognozēja desmit galveno Latvijā audzējamo kultūraugu ražību Latvijas rajonos. Prognozēšana tika veikta 3 reizes sezonā par katru kultūraugu (divas reizes – pamatojoties uz lauku apsekojuma datiem, vienreiz – uz datiem pēc ražas novākšanas).
No 2009.gada ražību prognozēšana paredzēta kā centra pastāvīga funkcija.

II. Lauksaimniecības statistikas izlases apsekojuma veikšana
Lauksaimniecības izlases apsekojumu veikšanu nodrošina Zemkopības ministrija saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes un Zemkopības ministrijas Starpresoru vienošanos par informācijas apmaiņu. Līdz 2009.gadam lauksaimniecības izlases apsekojumus Lauku atbalsts dienests (turpmāk – LAD) veica, ievērojot 2004.gada 19.oktobra Ministru kabineta noteikumu Nr.876 „Lauku atbalsta dienesta nolikums” 3.panta 3.12.apakšpunktu.
Tā kā LAD pēdējos gados bija grūtības piesaistīt intervētājus statistiskajiem apsekojumiem, Zemkopības ministrija, sākot ar 2009.gadu, šīs funkcijas izpildi deleģēja centram, kas apsekojumos iesaistīja pašvaldību lauku attīstības speciālistus. Darbs pie statistiskajiem apsekojumiem centrā tika optimizēts, datus apkopojot elektroniski. Tas nozīmē, ka lauku saimniecību pārstāvjiem nav nepieciešams aizpildīt anketas papīra formā un tā tiek noņemts viņiem uzliktais papildu administratīvais slogs. Centra speciālisti individuālos pirmdatus nodod apkopošanai Centrālajai statistikas pārvaldē (turpmāk – pārvalde).

III Bruto seguma aprēķināšana augkopības kultūrām un lauksaimniecības dzīvnieku grupām
No 1995.gada centrs sagatavo ikgadējos bruto seguma aprēķinus par Latvijā plašāk audzētajām lauksaimniecības kultūrām un lauksaimniecības dzīvnieku grupām. 2008.gadā tika apkopoti 72 augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupu bruto seguma aprēķini par 2007.gadu lauksaimniecības uzņēmumā, kas atšķiras pēc ražošanas intensifikācijas pakāpes (intensīvā, ekstensīvā un bioloģiskā) un ražošanas specifikas. Katrā bruto seguma aprēķinā ir izmantota konkrēta optimāla ražošanas tehnoloģija.
Tātad Ministru kabineta noteikumu projekts paredz kultūraugu ražības prognozēšanas, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas un bruto seguma par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām aprēķināšanas kārtību un šo funkciju deleģēšanu SIA „Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs”.

LR Ministru kabinets (MK)

x

Paroles atgadināšana