Ekonomika un finanses

Izvērtē iespēju atcelt pavadzīmju ar VID piešķirtiem numuriem lietošanu

Inta Antipova-Solomaha, LR Finanšu ministrija (FM)
16.09.2009

Vakar Ministru kabineta sēdē tika izskatīts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums par iespējām atcelt pavadzīmju ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) piešķirtiem numuriem lietošanu.

FM ziņojumā sniedz priekšlikumu, sākot ar 2010. gada 1. janvāri, atcelt pavadzīmju ar VID piešķirtiem numuriem noformēšanu, un to vietā preču piegādes un izsniegšanas darījumos uzskaites, izcelsmes un piederības apliecināšanai noformēt attaisnojuma dokumentu, ievērojot grāmatvedības un PVN reglamentējošo normatīvo aktu prasības.

Ministrija paredz attaisnojuma dokumentu reģistrēšanas kārtību noteikt MK noteikumos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju. Savukārt pārvietojot (transportējot) preces, nodokļu maksātājiem būtu jāievēro speciālajos normatīvajos aktos noteiktās prasības katram transportēšanas veidam atbilstošu attaisnojuma dokumentu noformēšanā.

FM norāda, ka, īstenojot attiecīgo pavadzīmju atcelšanu, nodokļu maksātājiem mazinātos administratīvais slogs, kas šobrīd saistīts ar pavadzīmju numuru saņemšana VID, pavadzīmju numurēšana ar VID piešķirtiem numuriem un pārskatu iesniegšana VID par šo numuru izlietojumu. Tāpat šādi iespējams ietaupīt nodokļu administrācijas resursus un izmaksas, kas saistītas ar VID datu bāzes, kas automātiski ģenerē pavadzīmju numurus, uzturēšanu un numuru izsniegšanas procesu, kā arī pārskatu saņemšanas, ievadīšanas VID Nodokļu informācijas sistēmā un apstrādes procesu. Vienlaikus ministrija norāda, ka atceļot attiecīgās pavadzīmes, atsevišķiem nodokļu maksātājiem varētu rasties papildu izmaksas to lietoto grāmatvedības datorprogrammu izmaiņām.

Ziņojumā norādīts, ka pavadzīmju ar VID piešķirtiem numuriem atcelšanai nepieciešams veikt atbilstošus grozījumus likumā par PVN, kā arī ieviest jaunu pārskatu par iekšzemē piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem, kas VID nodrošinātu PVN administrēšanai nepieciešamos datus. Tāpat nepieciešams Latvijā noteikt visās Eiropas Savienības dalībvalstīs pastāvošo kārtību, saskaņā ar kuru pats nodokļa maksātājs saviem izrakstītajiem nodokļa rēķiniem piešķirs secīgu, unikālu numuru. Atbilstošās izmaiņas jānodrošina ieviešot kārtību, kādā nodokļa maksātājs numurē izrakstītos PVN rēķinus un sniedz informāciju VID par iekšzemē piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem.

FM uzskata, ka gan nodokļu maksātājiem to grāmatvedības organizēšanas kārtības izmaiņām, gan nodokļu administrācijai citas nodokļu maksātāju datu salīdzināšanas sistēmas izveidei ir nepieciešams pārejas laiks, jo pavadzīmju lietošana nodrošina iespēju vienā dokumentā apvienot gan grāmatvedības attaisnojuma dokumentu, gan preču transporta dokumentu un PVN rēķinu.

LR Finanšu ministrija (FM)

x

Paroles atgadināšana