Ekonomika un finanses

17. septembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

LR Ministru kabinets (MK)
18.09.2009

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 27.jūnija noteikumos Nr.535 "Lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru, piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi""
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Ministru kabineta noteikumu projekts sagatavots, lai precizētu atbilstības novērtēšanas kārtību tām traktoru un piekabju kategorijām, kurām atbilstības novērtēšanas prasības nav harmonizētas Eiropas Ekonomiskās zonas līmenī (nacionālā atbilstības novērtēšana). Papildus tiek noteikta arī atsevišķu transportlīdzekļu atbilstības novērtēšanas kārtība, jo direktīvu prasības to neregulē. Noteikumu projekts paredz precizēt noteikumos ietverto organizāciju nosaukumus saistībā ar valsts aģentūras ”Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs”” reorganizāciju par Metroloģijas un akreditācijas valsts aģentūru. Ar Ministru kabineta noteikumu grozījumiem tiek ieviesta Direktīva 2009/64/EK.

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 13.oktobra noteikumos Nr.844 "Mājputnu un inkubējamo olu aprites kārtība""
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Noteikumos Nr.844 ir pārņemtas tiesību normas no Padomes 1990.gada 15.oktobra Direktīvas 90/539/EEK par dzīvnieku veselības nosacījumiem, ar ko reglamentē mājputnu un inkubējamo olu tirdzniecību Kopienā un to ievešanu no trešām valstīm (turpmāk – Direktīva 90/539/EEK).
Noteikumu projekts sagatavots, jo ir izdarīti grozījumi Direktīvā 90/539/EEK. Minētos grozījumus ievieš Padomes 2008.gada 15.jūlija Direktīva 2008/73/EK, ar ko vienkāršo informācijas norādīšanas un publicēšanas procedūras veterinārijas un zootehnikas jomā un groza Direktīvas 64/432/EEK, 77/504/EEK, 88/407/EEK, 88/661/EEK, 89/361/EEK, 89/556/EEK, 90/426/EEK, 90/427/EEK, 90/428/EEK, 90/429/EEK, 90/539/EEK, 91/68/EEK, 91/496/EEK, 92/35/EEK, 92/65/EEK, 92/66/EEK, 92/119/EEK, 94/28/EK, 2000/75/EK, Lēmumu 2000/258/EK un Direktīvas 2001/89/EK, 2002/60/EK un 2005/94/EK, (turpmāk – Direktīva 2008/73/EK).
Noteikumu projekta mērķis ir ieviest Direktīvas 2008/73/EK prasību, nosakot, ka Pārtikas un veterinārais dienests ar 2010.gada 1.janvāri savā interneta mājas lapā ievieto atzīto šķirnes mājputnu uzņēmumu, vaislas mājputnu uzņēmumu, vaislas cāļu audzēšanas uzņēmumu, produktīvo cāļu audzēšanas uzņēmumu un inkubatoru sarakstu, kas pieejams sabiedrībai un citām dalībvalstīm.
Direktīvā 2008/73/EK noteiktās prasības stājas spēkā ar 2010.gada 1.janvāri.

Noteikumu projekts "Noteikumi par veterinārajām prasībām dzīvnieku spermas, olšūnu un embriju apritei Latvijas teritorijā un mākslīgās apsēklošanas pakalpojumu sniedzēja minimālo aprīkojumu"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Projekta mērķis ir nodrošināt liellopu, cūku, aitu un kazu vaislinieku spermas, olšūnu un transplantējamo embriju aprites izsekojamību Latvijas teritorijā, kā arī noteikt minimālo mākslīgās apsēklošanas pakalpojumu sniedzēja aprīkojumu un prasības, kas jāievēro darbībās ar dzīvnieku spermu, olšūnām un embrijiem, lai izvairītos no infekcijas slimību izplatīšanās.

Noteikumu projekts "Meža atjaunošanas noteikumi"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Normatīvā akta projekts paredz, ka meža atjaunošanas un atjaunoto mežaudžu (jaunaudžu) kopšanas pārbaudes Valsts meža dienests veic izlases veidā. Tā tiek samazināts administratīvais slogs Valsts meža dienesta darbiniekiem un meža īpašniekiem uzlikta lielāka atbildība par izpildīto darbu un iesniedzamās informācijas kvalitāti.
Noteikuma projektā mainīts meža atjaunošanas termiņš atsevišķiem meža augšanas apstākļu tipiem. Damaksnī noteikts mežu atjaunot ne vēlāk kā piecus gadus pēc cirtes vai citu faktoru ietekmes, ja to dēļ mežaudzes šķērslaukums kļuvis mazāks par kritisko šķērslaukumu. Tas meža īpašniekam ļauj izvērtēt meža augšanas gaitu konkrētajā platībā un pieņemt mežsaimnieciski pamatotu lēmumu par meža atjaunošanas veidu un paņēmienu šajā meža augšanas apstākļu tipā. Dumbrājā un liekņā mežs jāatjauno ne vēlāk kā desmit gadu laikā. Tā kā šajos meža augšanas apstākļu tipos mežs atjaunojas dabiski un meža augšanas gaita dažās platībās ir atšķirīga, desmit gadu laika posmā var izvērtēt meža atjaunošanos maksimāli visās atjaunojamās platībās un pieņemt lēmumu par turpmāko mežaudzes kopšanu.
Noteikumu projektā noteikti meža augšanas apstākļu tipi, kuros mežaudzi atzīst par atjaunotu, ja tajos atjaunošanās notikusi ar priedi. Pārējos meža augšanas apstākļu tipos atjaunotajai mežaudzei ir pieļaujams jebkurš koku sugu sastāvs, un tas meža īpašniekam dod iespēju izvēlēties saimnieciski un mežsaimnieciski pamatotu meža audzēšanas mērķi konkrētajā platībā.
Ja mežaudzes valdošās koku sugas koku augstums atjaunotajā platībā nepārsniedz divus metrus, normatīvā akta projektā mežaudzes atzīšanai par atjaunotu nav noteikta obligātā mežaudzes kopšanas prasība. Tas meža īpašniekiem ļauj izvēlēties optimālu mežaudzes kopšanas laiku, lai perspektīvā izaudzētu produktīvu un kvalitatīvu mežaudzi.
Normatīvā akta projekts nosaka, ka atjaunotajai mežaudzei jāatbilst koptas mežaudzes kritērijiem ne vēlāk kā desmitajā gadā pēc mežaudzes atzīšanas par atjaunotu, ja mežaudzes valdošās koku sugas koki ir skuju koki, un ne vēlāk kā piektajā gadā pēc mežaudzes atzīšanas par atjaunotu, ja mežaudzes valdošās koku sugas koki ir lapu koki. Šāda prasība uzliek meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam kopt atjaunoto mežaudzi noteiktā laikā pēc tās atjaunošanas, vienlaikus dodot iespēju izvēlēties optimālu mežaudzes kopšanas laiku konkrētajā platībā, lai veidotu augstražīgas, bioloģiski noturīgas mežaudzes un palielinātu iegūstamo kokmateriālu preces vērtību.
Noteikumu projektā ietverta norma par to, ka izņēmuma gadījumos, ja pēc mežaudzes atjaunošanas vai atjaunotās mežaudzes kopšanas iespējami abiotisku vai biotisku faktoru izraisīti mežaudzes bojājumi, var tikt mainīti noteikumos noteiktie kritēriji. Šāda norma dod iespēju izvērtēt konkrēto mežaudzi un izņēmuma gadījumos sagatavot atšķirīgus, ar Valsts meža dienestu saskaņotus meža atjaunošanas un kopšanas nosacījumus.

Noteikumu projekts "Traktortehnikas un tās piekabju reģistrācijas noteikumi"
Jomas nosaukums: Transporta un sakaru politika
Ministru kabineta 2004.gada 20.jūlija noteikumi Nr.618 „Traktortehnikas un tās piekabju reģistrācijas noteikumi” bija spēkā līdz 2009.gada 31.jūlijam. Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma pārejas noteikumu 18.punktu līdz 2009.gada 31.jūlijam Ministru kabinetam bija jāizdod likuma 10.panta 1.4 daļā minētie noteikumi.
Noteikumu projektā saglabāts līdzšinējais regulējums, kas nosaka traktortehnikas un tās piekabju reģistrācijas, agregātu numuru salīdzināšanas, valsts reģistrācijas numura zīmju izsniegšanas un īpašnieku maiņas kārtību Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā, kā arī dokumentus, kuri iesniedzami katras konkrētas reģistrācijas gadījumā. Noteikumu projektā noteikta arī Latvijā ražotas traktora piekabes reģistrācijas kārtība un precizēta iepriekš ārvalstīs reģistrētu vai ekspluatētu traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas kārtība.

Likumprojekts "Grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Likumprojekts paredz, ka:
1) Valsts augu aizsardzības dienests uzskaiti mēslošanas līdzekļiem ar marķējumu „EK mēslošanas līdzeklis” sāks no 2013.gada 1.janvāra;
2) mēslošanas līdzekļa (ar EK marķējumu) ražotājs, ievedējs vai iepakotājs iesniegs Valsts augu aizsardzības dienestā detonācijas testu pirms amonija nitrāta mēslošanas līdzekļa ar augstu slāpekļa saturu laišanas tirgū.

Noteikumu projekts "Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra noteikumi Nr.875 „Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā”. Minētajos noteikumos ir nepieciešami grozījumi, lai mainītu Metroloģijas un akreditācijas valsts aģentūras nosaukumu, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009.gada 29.maija rīkojumu Nr.351 „Par Metroloģijas un akreditācijas valsts aģentūras likvidāciju un tās uzdevumu nodošanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Latvijas Standarts”. Tāpat grozījumi nepieciešami, lai noteiktu prasības piena realizācijai tirdzniecības automātos, kā arī paātrinātu piena realizācijas atļaujas saņemšanas procesu. Papildus tiek noteikts piena derīguma termiņš „Izlietot līdz”. Noteikumu projekta 2.pielikums (Pavaddokuments pienam) tiek papildināts ar informāciju, kas jānorāda ražotājam, pienu piegādājot mazumtirdzniecībai.
Noteikumu projekts ir sagatavots jaunā redakcijā, jo tas jāpaziņo Eiropas Komisijai, lai to saskaņotu ar citām dalībvalstīm, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulā (EK) Nr.853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku, 10.panta 5.punktā noteikto.
Tiek noteikti kritēriji laboratorijām, kurās var veikt svaigpiena kvalitātes kontroles analīzes, kā arī prasības piena realizācijai tirdzniecības automātos. Noteikumu projektā ir precizēts institūcijas nosaukums, kura akreditē laboratorijas Latvijā, tiek samazināts laiks piena realizācijas atļaujas saņemšanai, pavaddokumentā pienam tiek noteikta papildu informācija, kas jānorāda ražotājam, pienu piegādājot mazumtirdzniecībai, un izdarīti arī redakcionāli precizējumi.

LR Ministru kabinets (MK)

x

Paroles atgadināšana