Ekonomika un finanses

Runā par atvieglojumiem kažokzvēru audzētavu darbībai Latvijā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
08.10.2009

Vakar, 7.okt., Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta speciālisti tiksies ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistiem un Kažokzvēru asociācijas pārstāvjiem, lai apspriestu atvieglojumus kažokzvēru audzētavu darbībai Latvijā.


Runā par atvieglojumiem kažokzvēru audzētavu darbībai Latvijā

(Fragments) Vakar, 7.okt., Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta speciālisti tiksies ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistiem un Kažokzvēru asociācijas pārstāvjiem, lai apspriestu atvieglojumus kažokzvēru audzētavu darbībai Latvijā.

Kā aģentūru LETA informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā, diskusija notiks ZM, Republikas laukumā 2, plkst.10.

Latvija ir panākusi, ka Eiropas Komisija atceļ ierobežojumus izmantot attiecīgi pārstrādātus kažokzvēru kautķermeņus to pašu dzīvnieku barošanā. Izmaiņas regulā stājas spēkā šomēnes.

Līdz šim bija noteikts, ka kažokzvēru audzētavas kautķermeņus nodod organizācijām, kas tos utilizē. Ieviešot atkāpi regulā, turpmāk, šos dzīvnieku ķermeņus attiecīgi termiski un ķīmiski apstrādājot, iegūtās dzīvnieku olbaltumvielas varēs izmantot to kažokzvēru barībā, kas nav paredzēti vaislai. Šāda prakse jau pastāv Somijā un Igaunijā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs skaidro, ka, ņemot vērā Latvijas Zvērkopju asociācijas priekšlikumus nozares attīstībai, ZM vērsās Eiropas Komisijā ar ierosinājumu atcelt ierobežojumus izmantot attiecīgi pārstrādātus kažokzvēru kautķermeņus to pašu dzīvnieku barošanā. Līdz ar to Latvijas audzētavām vairs nebūs jāmaksā par kautķermeņu utilizāciju un samazināsies dzīvnieku barības iegādes izmaksas.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana