Ekonomika un finanses

Plāno samazināt administratīvo slogu svaigpiena apritei

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
08.10.2009

Noteikumi, kas samazinās administratīvo slogu gan svaigpiena ražotājiem, gan piena pircējiem.


Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”, ko šodien izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2008.gada 20.maija noteikumi Nr.358 „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”. Ņemot vērā, ka grozījumu apjoms ir liels, tika sagatavots jauns Ministru kabineta noteikumu projekts.

Lai samazinātu administratīvo slogu gan svaigpiena ražotājiem, gan piena pircējiem - pārstrādātājiem, noteikumu projekts nosaka, ka turpmāk, lai piedalītos svaigpiena realizācijā, nebūs nepieciešamas piena realizācijas atļaujas, kā arī piena pircējs pats nodrošinās piena paraugu ņēmēju apmācību.

Līdz šim bija noteikts, ka apmācību kursu var apgūt tikai Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC). Noteikumu projekta apstiprināšanas gadījumā piena pircējam tiks dota iespēja pašam izlemt, kādā veidā un kur apmācīt pārtikas uzņēmumā strādājošos piena paraugu ņēmējus.

Jaunais noteikumu projekts paredz, ka visi svaigpiena ražotāji iekļaujami valsts aģentūras „Lauksaimniecības datu centrs” izveidotajā un uzturētajā vienotajā svaigpiena kvalitātes elektroniskajā datu bāzē.

Ja saimniecībā būs konstatēti pārkāpumi dzīvnieku veselības, novietnes higiēnas vai svaigpiena kvalitātes jomā, datu bāzē tiek pievienotas norādes par  svaigpiena realizēšanas aizliegumu. Tāpat normatīvajā aktā ir noteikta kārtība, kādā atceļams svaigpiena realizācijas aizliegums.
Noteikumu projektā arī precizēts, ka turpmāk institūcija, kas veic laboratoriju akreditācijas procesu Latvijā, ir SIA „Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs”.
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana