Ekonomika un finanses

8. oktobra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

LR Ministru kabinets (MK)
09.10.2009

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 28.augusta noteikumos Nr.585 "Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Pamatojoties uz Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, ir precizētas pašvaldību administratīvās teritorijas.
Nosakot pārtikas produktu vienas dienas uztura normas, ir norādīts nepieciešamais kaloriju daudzums uz 100 gramiem, lai precizētu iepirkuma priekšmetu.
Tāpat noteikumu projektā ir jānorāda termiņš, cik ilgā laikā ir īstenojamas atliktās piegādes pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas saskaņā ar Valsts civilās aizsardzības plānu.

Noteikumu projekts "Noteikumi par valsts nodevām bioloģiskās lauksaimniecības jomā"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Līdz šim kontroles institūcijas apstiprināšanas apliecības izsniegšana un iesnieguma izvērtēšana vai tās darbības termiņa pagarināšana konvencionālās lauksaimniecības sastāvdaļu izmantošanai bioloģiskajā lauksaimniecībā bija noteikta kā maksas pakalpojums saskaņā ar 2007.gada 18.decembra Ministru kabineta noteikumu Nr.901 „Noteikumi par Pārtikas un veterinārā dienesta veikto valsts uzraudzības un kontroles darbību samaksu” 2.pielikuma 13. un 14.punktu.
Pašlaik Pārtikas un veterinārais dienests ir apstiprinājis 2 bioloģiskās lauksaimniecības kontroles institūcijas – biedrību „Vides Kvalitāte” un valsts SIA „Sertificēšanas un testēšanas centrs” – un nav izsniedzis nevienu atļauju konvencionālo sastāvdaļu izmantošanai bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Noteikumu projekta sagatavošanas mērķis ir noteikt valsts nodevas bioloģiskās lauksaimniecības jomā, to apmēru un samaksas kārtību.

Noteikumu projekts "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Ministru kabineta noteikumu projekta sagatavošanas mērķis ir noteikt ikgadējos rūpnieciskās zvejas limitus sadalījumā pa ūdenstilpēm Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos, kuros atbilstoši zveju regulējošo tiesību aktu normām atļauta rūpnieciskā zveja.
Atbilstoši Zvejniecības likuma 11.panta 4.3 daļā noteiktajam noteikumu projekta pamatā ir valsts aģentūras „Latvijas Zivju resursu aģentūra” zinātniskās rekomendācijas par zvejas rīku limitiem, kuras ietvertas noteikumu projektā un tā pielikumos. Zvejas rīku limiti noteikti sadalījumā pa ūdenstilpēm un zvejas rīku veidiem Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos.
Tāpat noteikumu projekts nosaka konkrētas darbības, ar kurām pašvaldība sadala zvejniekiem zvejas limitus, kā arī kārtību, kādā ir ierosināmi grozījumi noteikumu projekta pielikumos.

Noteikumu projekts "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Ministru kabineta noteikumu projekta sagatavošanas mērķis ir noteikt ikgadējos rūpnieciskās zvejas limitus Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos sadalījumā pa pašvaldībām.
Atbilstoši Zvejniecības likuma 11.panta 4.3daļā noteiktajam noteikumu projekta pamatā ir valsts aģentūras „Latvijas Zivju resursu aģentūra” zinātniskās rekomendācijas zvejas rīku limitiem, kas attiecīgi ietvertas noteikumu projekta tekstā un tā pielikumos.
Tāpat noteikumu projekts nosaka pašvaldībai konkrētas darbības, kādas jāveic, sadalot zvejniekiem zvejas limitus, kā arī nosaka kārtību, kādā ir ierosināmi grozījumi noteikumu projekta pielikumos.

Noteikumu projekts "Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2008.gada 20.maija noteikumi Nr.358 „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”. Noteikumos ir nepieciešami grozījumi, lai mainītu Metroloģijas un akreditācijas valsts aģentūras nosaukumu, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009.gada 29.maija rīkojumu Nr.351 „Par Metroloģijas un akreditācijas valsts aģentūras likvidāciju un tās uzdevumu nodošanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Latvijas Standarts”. Tāpat grozījumi ir nepieciešami, lai ņemtu vērā Latvijas Lauksaimniecības universitātes lauksaimniecībā izmantojamā zinātnes projektā „Administratīvā sloga un izmaksu izvērtējums pārtikas drošības normatīvajā regulējumā” izstrādātās rekomendācijas par administratīvā sloga samazināšanu un izdarītu redakcionālus labojumus. Tā kā grozījumu apjoms ir liels, tika sagatavots jauns Ministru kabineta noteikumu projekts.
Noteikumu projektā tiek atcelta svaigpiena realizācijas atļauja, nosakot, ka visi svaigpiena ražotāji iekļaujami valsts aģentūras „Lauksaimniecības datu centrs” izveidotajā un uzturētajā vienotajā svaigpiena kvalitātes datu bāzē. Šajā datu bāzē tiek pievienotas norādes, ka svaigpienu realizēt ir aizliegts, ja ir konstatēti pārkāpumi dzīvnieku veselības, novietnes higiēnas vai svaigpiena kvalitātes jomā. Noteikumu projektā ir noteikta kārtība, kādā atceļams svaigpiena realizācijas aizliegums.
Noteikumu projektā precizēts institūcijas nosaukums, kura veic laboratoriju akreditācijas procesu Latvijā, kā arī noteikta laboratoriju, kurā veic analīzes, ja rodas strīds starp svaigpiena pircēju un svaigpiena ražotāju. Tiek samazināts administratīvais slogs uzņēmējiem, nosakot, ka piena pircējs pats nodrošina piena paraugu ņēmēju apmācību.
Noteikumu projektā izdarīti arī redakcionāli labojumi.

Noteikumu projekts "Valsts aģentūras "Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra" nolikums"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika

Šobrīd zemkopības ministra pārraudzībā ir trīs valsts aģentūras un to darbību nosaka trīs atsevišķi Ministru kabineta noteikumi:
1) Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumi Nr.986 „Valsts aģentūras „K.Ulmaņa piemiņas muzejs „Pikšas” nolikums”;
2) Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumi Nr.987 „Valsts aģentūras "Latvijas Lauksaimniecības muzejs” nolikums”;
3) Ministru kabineta 2004. gada 5.oktobra noteikumi Nr. 832 „Valsts aģentūras „Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra” nolikums””.
Lai samazinātu valsts aģentūru skaitu, Zemkopības ministrija atbilstoši Ministru kabineta sēdes 2009.gada 14.jūlija protokola Nr.48 52.§ 3.punktam reorganizē iepriekšminētās 3 valsts aģentūras.
Ministru kabineta noteikumu projekts „Valsts aģentūras „Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra” nolikums” nosaka jaunas vienotas valsts aģentūras izveidošanas mērķi, funkcijas, tiesības un kompetenci, finansēšanas kārtību, rīcību ar valdījumā nodoto mantu, pārvaldes kārtību, reorganizācijas un likvidācijas kārtību.

LR Ministru kabinets (MK)

x

Paroles atgadināšana