Ekonomika un finanses

Neizmaksāto finansējumu par biodegvielas ražošanu plāno atmaksāt līdz 2019. gadam

Daiga Grūbe, Leta-Nozare
14.10.2009

2009. gadā neizmaksāto tiešā atbalsta summu par 2008. gada otrajā pusgadā saražoto biodegvielu ražotājiem izmaksās ne vēlāk kā līdz 2019. gadam, paredz šodien Ministru kabineta komitejas akceptētais noteikumu projekts.


Neizmaksāto finansējumu par biodegvielas ražošanu plāno atmaksāt līdz 2019. gadam

2009.gadā neizmaksāto tiešā atbalsta summu par 2008.gada otrajā pusgadā saražoto biodegvielu ražotājiem izmaksās ne vēlāk kā līdz 2019.gadam, paredz šodien Ministru kabineta pieņemtie noteikumi.

Saskaņā ar noteikumiem 2009.gadā neizmaksātā tiešā atbalsta summa par 2008.gada otrajā pusgadā saražoto biodegvielu ir 11 304 525 lati.

Finansējums tiks izmaksāts atbilstoši budžeta apakšprogrammā "Atbalsts biodegvielas ražošanas veicināšanai" pieejamajam finansējumam.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka šāds lēmums pašreizējā ekonomiskajā situācijā sekmēs turpmāku biodegvielas ražošanas uzņēmumu darbību un tālāku attīstību, saglabājot esošās darba vietas. Kā ministrijai ir apliecinājuši biodegvielas ražotāji, pie nosacījuma, ja viņi saņem valdības apstiprinājumu, ka paredzētās, bet neizmaksātās atbalsta summas tiks samaksātas vēlākā periodā, būs iespējams rast risinājumu kredītlīdzekļu saņemšanai, lai ražotnes netiktu slēgtas.

Tāpat noteikts: ja biodegvielas ražotājs līdz kārtējā gada 1.novembrim ir saražojis mazāk nekā 50% no tam piešķirtās finansiāli atbalstāmās kvotas, tam piešķirto finansiāli atbalstāmo kvotu samazina par nesaražoto biodegvielas apjomu. Tomēr tiek saglabāts finansiālais atbalsts par daudzumu, kas proporcionāls piešķirtās finansiāli atbalstāmās gada kvotas apjomam diviem mēnešiem.

Noteikts, ka Ekonomikas ministrija līdz 2010.gada 1.maijam iesniedz Ministru kabinetā apstiprināšanai neizmaksāto atbalsta apjomu par 2009.gadu un līdz 2011.gada 1.maijam neizmaksāto atbalsta apjomu par 2010.gadu.

Tiek precizēts arī finansiāli atbalstāmās kvotas apjoms 2010.gadā, ņemot vērā fosilās degvielas patēriņa samazinājumu laika posmā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 30.jūlijam attiecībā pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Dokumenta anotācijā teikts, ka pēc Lauku atbalsta dienesta sniegtās informācijas tiešā valsts atbalsta saņemšanai kopumā tika iesniegti pieteikumi par 2008.gada otrajā pusgadā saražoto biodegvielu 33 984 574 litru apjomā, par kopējo summu 13 796 753 lati, tādējādi turpmākajiem gadiem ir radīts budžeta slogs 11 553 749 latu apmērā.

Kā ziņots, lielākais Latvijas biodegvielas ražotājs SIA "Bio-Venta" vērsies ar pieteikumu Satversmes tiesā (ST), apstrīdot dotāciju izmaksas kārtību biodegvielas ražotājiem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars.

Pēc Janvara vārdiem, straujās regulējuma izmaiņas pašās gada beigās uzņēmumam ir radījušas būtiskus zaudējumus, liedzot saņemt valsts atbalstu vairāk nekā septiņu miljonu latu apmērā par 2008.gadā saražoto biodīzeli.

Iepriekšējā gadā "Bio-Venta" biodegvielu ražojusi saskaņā ar noteikto regulējumu, kas paredzēja valsts atbalstu, taču 2008.gada beigās Ministru kabinets izmainīja pastāvošo regulējumu noteikumos par finansiāli atbalstāmajām kvotām biodegvielai.

Arī Saeima 2009.gada budžetā neparedzēja solīto finansējumu biodegvielas ražošanas nozarei, tādējādi ražotājam liedzot saņemt iepriekš likumdošanā nostiprināto industrijai tik nepieciešamo atbalstu, uzsver Janvars.

Jau ziņots, ka Daugavpils biodegvielas ražotāja SIA "Mamas D" īpašnieki Satversmes un Eiropas tiesā iesnieguši prasības pret Latvijas valsti. Prasības tiesās iesniegtas saistībā ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kuru dēļ biodegvielas ražotāji cietuši nopietnus finansiālos zaudējumus.

ST pēc "Mamas D" pieteikuma ierosinājusi lietu par valdības noteikumiem, kas paredz izmaiņas dotāciju izmaksas kārtībā biodegvielas ražotājiem. "Mamas D" ST norādījusi, ka tai piešķirtā valsts atbalsta apmērs, piemērojot apstrīdēto normu, ir samazināts vairāk nekā par 80%.

Uzņēmums norāda, ka ir paļāvies uz to, ka saņems valsts atbalstu biodegvielas ražošanai, turklāt bez valsts dotācijām biodegvielas ražošana neesot rentabla, tātad bez pietiekama valsts atbalsta "Mamas D" nespēšot turpināt ražošanu.

Biodegvielas asociācija jau vairākas reizes uzsvērusi, ka, rēķinoties ar valsts atbalstu, nozares uzņēmumi attīstībā investējuši 80 miljonus latu. Kopš 2005.gada ražošanas jaudas pieaugušas 14 reizes, bet nozarē kopumā nodarbināti 565 strādājošie.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana