Ekonomika un finanses

Lauksaimnieku organizāciju konsultatīvā padome lemj par vienoto maksājumu

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
16.10.2009

Lauksaimnieku organizāciju konsultatīvās padomes sēdē, kur LLKA pārstāvēja valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, tika izskatīts jautājums - ieviest vai neieviest vienoto maksājumu jau 2011. gadā. Tika pieņemts lēmums - ieviest. Zemkopības ministrija (ZM) arī sagatavojusi informatīvo ziņojumu par šā maksājuma shēmas ieviešanu Latvijā 2011. gadā, ietverot tajā informāciju par shēmas ieviešanas tiesisko un ekonomisko pamatu, modeļiem, ieviešanas laika grafiku un nepieciešamajiem finanšu resursiem.

Jāuzsver, ka jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pirms vienotā maksājuma shēmas ieviešanas tika dota iespēja piemērot pārejas atbalsta shēmu - Vienoto platības maksājumu (VPM). To atļauts izmantot līdz brīdim, kamēr sagatavota un ieviesta vienotā maksājuma shēma. Taču ES likumdošana paredz, ka vienotā maksājuma shēma ir ieviešama un piemērojama ne vēlāk kā ar 2014. gadu.

Galvenā abu šo shēmu darbības atšķirība ir nosacījumos. Proti - lai lauksaimnieks saņemtu maksājumu, atbilstoši VPM shēmai, atbalstam jāpiesaka zeme, kas uzturēta labā lauksaimniecības un vides stāvoklī. Savukārt maksājuma saņemšanai saskaņā ar vienotā maksājuma shēmu papildus nepieciešams zemes hektāru skaitam atbilstošs maksājumu tiesību skaits. Tātad, lai saņemtu maksājumu, lauksaimniekam būs jāaktivizē maksājumu tiesības, kas nozīmē, ka maksājumu var saņemt par tām tiesībām, kam atbilst atbalstam pieteiktais zemes platības hektāru skaits. Vienotā maksājuma shēma vienā maksājumā aptvers līdzšinējo vienoto platību maksājumu, saistītos papildu valsts tiešos maksājumus, atdalītos papildu valsts tiešos maksājumus un atsevišķo maksājumu par cukuru.

Vienotā maksājuma shēmas ieviešana 2011. gadā galvenokārt pamatojama ar šādiem argumentiem:

· īsteniem lauksaimniekiem saglabātos ienākumu atbalsts, kas ir līdzvērtīgs pašreiz saņemtajam tiešo maksājumu atbalsta apmēram vai daudz neatpaliek no tā;

· jebkurā gadījumā VPM shēma ir tikai pārejas shēma līdz 2013. gadam (ieskaitot);

· tiks samazināts tiešo maksājumu atbalsta shēmu skaits, lauksaimniekiem samazinot administratīvo slogu un Lauku atbalsta dienestam atvieglojot administrēšanas procesu.

Iepazīties ar ZM izstrādāto informatīvo ziņojumu var LLKA mājaslapā:

http://www.llka.lv/aktuali/aktualitates/17-aktualitates/326-vienotaismaksajums.html

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana