Ekonomika un finanses

15. oktobra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

LR Ministru kabinets (MK)
16.10.2009

15. oktobra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

Noteikumu projekts "Trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtība"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Pašlaik ir spēkā Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa noteikumi Nr.298 „Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki”, kuros iekļautas tiesību normas, ar ko ievieš vispārīgus pasākumus dzīvnieku slimību profilaksei un apkarošanai. Izvērtējot spēkā esošo nacionālo normatīvo aktu, Zemkopības ministrija konstatēja, ka nav precīzi un detalizēti noteikti dzīvnieka īpašnieka vai turētāja, pilnvarotā un praktizējošā veterinārārsta pienākumi trakumsērgas uzraudzības kontrolē un apkarošanā.
Trakumsērga ir ļoti bīstama, akūta infekcijas slimība, ar kuru slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki. Slimība nav ārstējama un beidzas letāli. Latvijā šī slimība ir ļoti izplatīta un obligāti reģistrējama.
Pārtikas un veterinārā dienesta kompetencē ir sevišķi bīstamo infekcijas slimību, tostarp trakumsērgas, uzraudzība. Pēdējos gados Latvijā dzīvniekiem reģistrēti vairāki simti trakumsērgas gadījumi. Ik gadus pēc antirābiskās palīdzības vēršas aptuveni 2000 cilvēku. 
Ministru kabineta noteikumu projekts nosaka trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtību zīdītājdzīvniekiem, personu un institūciju kompetenci, dzīvnieku pārvadāšanas ierobežojumus, rīkojumu izziņošanas un izpildes reglamentu, rīcību ar dzīvnieku izcelsmes produktiem un dzīvnieku līķiem, savvaļas dzīvnieku medību noteikumus, kā arī trakumsērgas skartā punkta un apdraudētās teritorijas noteikšanas un atcelšanas kārtību.

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa noteikumos Nr.298 "Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki""
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Ir sagatavots jauns Ministru kabineta noteikumu projekts „Trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtība”, kas nosaka trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtību, kā arī precīzi un detalizēti nosaka dzīvnieka īpašnieka vai turētāja, pilnvarotā un praktizējošā veterinārārsta pienākumus trakumsērgas uzraudzības kontrolē un apkarošanā. Minēto Ministru kabineta noteikumu projektu plānots izsludināt 2009.gada septembrī Valsts sekretāru sanāksmē. Līdz ar to ir sagatavoti grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa noteikumos Nr.298 „Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki”, svītrojot no noteikumiem nodaļas, kas noteica trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtību.
Ministru kabineta noteikumu projekta sagatavošanas mērķis ir svītrot no Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa noteikumiem Nr.298 „Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki” punktus, kas nosaka trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtību. Trakumsērgas profilakses un apkarošanas tiesiskais regulējums tiks noteikts atsevišķā normatīvajā aktā.

Noteikumu projekts "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikas piedevām un pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas"
Jomas nosaukums: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Šobrīd ir spēkā Ministru kabineta 2007.gada 27.februāra noteikumi Nr. 158 „Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām, pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas, kā arī prasības pārtikas piedevu marķējumam”.
Ar 2010.gada 20.janvāri stājās spēkā šādas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regula (EK) Nr.1331/2008, ar ko nosaka vienotu atļauju piešķiršanas procedūru attiecībā uz pārtikas piedevām, fermentiem un aromatizētājiem;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regula (EK) Nr.1332/2008 par pārtikas fermentiem un par grozījumiem Padomes Direktīvā 83/417/EEK, Padomes Regulā (EK) Nr. 1493/1999, Direktīvā 2000/13/EK, Padomes Direktīvā 2001/112/EK un Regulā (EK) Nr. 258/97;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regula (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām.
Līdz ar to Latvijas normatīvajā aktā esošās normas zaudē spēku un, ņemot vērā grozījumu apjomu, ir sagatavots jauns noteikumu projekts.
Ministru kabineta noteikumu projekts ir sagatavots, lai:
1) ieviestu Komisijas 2009.gada 13.februāra Direktīvu 2009/10/EK, ar ko groza Direktīvu 2008/84/EK par noteiktajiem tīrības kritērijiem pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus;
2) papildinātu informatīvo atsauci ar kodificētām direktīvām un Eiropas Savienības Regulām.

LR Ministru kabinets (MK)

x

Paroles atgadināšana