Ekonomika un finanses

MK 16. oktobra ārkārtas sēdes rezultāti

Inese Galeja, AgroPols
19.10.2009

Piektdien (16. oktobrī) valdība Ministru kabineta ārkārtas sēdē vienojusies par pasākumiem, kas nepieciešami, lai nākamā gada budžeta deficītu samazinātu par 500 miljoniem latu, kā to nosaka vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.
Kā ziņo Finanšu ministrija, valdības akceptētie fiskālās konsolidācijas pasākumi ietver gan valsts budžeta izdevumu samazināšanu, gan ieņēmumu palielināšanu caur nodokļu politikas izmaiņām.

Jau esam stāstījuši par agrākiem budžeta samazinājumiem- 3. oktobrī ārkārtas sēdē valdība apstiprināja 225 miljonu samazinājumu. Tagad kopējais izdevumu samazinājums ir kāpis mazliet vairāk par 305 miljoniem latu.
Visvairāk- 15 miljonus, zaudējusi Finanšu ministrijas apakšprogramma „Valsts parāda vadība”. Tāpat ar mazāku atbalstu jārēķinās muitas kontroles punkta „Grebņeva” modernizācijas pasākumos (samazinājums par 1,5 miljoni latu), tāpat arī lidostai „Rīga” nāksies rēķināties ar samazinājumu par 1,15 miljoniem latu.
Ieviešot administratīvi teritoriālās reformas pasākumus, jāņem vērā, ka dotācijas samazinātas par 928 000 latiem.

Bez izdevumu samazināšanas, valdība akceptējusi ievērojamas nodokļu izmaiņas, tādējādi palielinot ieņēmumus. No tagad veiktajām nodokļu izmaiņām paredz 185 miljonu latu ieņēmumus 2010. gadā un 26, 9 miljonus latu- 2011. gadā.

Nākamā gada budžetā vislielākos ieņēmumus- 148 miljonus latu- paredz iegūt no iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.
Minēsim tikai dažas no pozīcijām. 31,1 miljonu latu valdība paredz iegūt samazinot IIN atvieglojumu no 63 latiem līdz 25 latiem par apgādībā esošu personu, paredzot atvieglojumu 35 latu apmērā daudzbērnu ģimenēm.
21,9 miljoni latu būs iegūti, paplašinot IIN bāzi, apliekot ar 10% nodokļa likmi visus kapitāla ienākumus, tostarp dividendes, ja ienākums gūts, sākot ar 2010. gadu.

Paredzētas arī izmaiņas nekustamā īpašuma nodoklī (NĪN). Plānots, ka no 1% līdz 1,5% būs palielināta NĪN likme zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamās ēkām, kā arī tiks ieviests dzīvojamās platības nodoklis. Paredzams, ka no šīm izmaiņām kopā budžetā ieplūdīs 26 miljoni latu.Tāpat valdība iecerējusi aplikt ar paaugstinātu NĪN likmi (3%) neapstrādātas lauksaimniecības zemes, tādējādi iegūstot 2,5 miljonus latu. 

Runājot par akcīzes nodokli, tad to skārušas pavisam nelielas izmaiņas- akcīzes nodoklis nākamā gada 1. februārī tiks palielināts vīnam un raudzētājiem dzērieniem par 12,5% un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15% par 7,1%.

Kā iepriekš teikts, jau tagad tiek plānoti 2011. gada ieņēmumi. Jāatzīmē, ka valdība paredz, ka vislielākos ieņēmumus dos IIN. Pašlaik iecerēts, ka 12,1 miljonu latu valsts gūs, apliekot ar IIN summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai.

Ceturtdien (22. oktobrī) plānota MK ārkārtas sēde, kurā valdība izskatīs likumprojekta valsts 2010. gada budžeta projektu pavadošo likumprojektu paketi.

Nākamā gada valsts budžeta projektu Saeimā plānots iesniegt 28. oktobrī.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana