Ekonomika un finanses

Lauksaimniecības risku fonds kļūšot atvērtāks lauksaimniekiem

Andris Bebrs, AgroPols
22.10.2009

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu  „Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.669 „Kārtība, kādā administrē un uzrauga lauksaimniecības risku fondu, nosaka iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda””, ko šodien izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Pašlaik strādājošie noteikumi nosaka, ka ir jāpiesaka visas ziemāju vai vasarāju sējumu platības. Lai paplašinātu fonda dalībnieku loku, projekts paredz, ka turpmāk lauksaimnieki iemaksām fondā drīkstēs pieteikt arī tikai vienas kultūras ziemāju vai vasarāju sējumu platības. Tas gan palielina paša fonda darbības riska pakāpi, tomēr ļauj lauksaimniekiem elastīgāk pieņemt savus lēmumus par iesaistīšanos ražošanas risku dalīšanas procesā ar fondu un varētu palīdzēt sasniegt mērķi iesasistīt lauksaimniecības produkcijas ražotājus risku mazināšanas (dalīšanas) sistēmā. 

Šā paša mērķa sasniegšanai Kompensāciju atbalsta intensitāte lauksaimniekiem noteikumu projektā ir paredzēta līdz 50 %, pašreizējo 30 % vietā, kas nozīmē papildu izdevīgumu programmas dalībniekiem.

Ir arī tehniskāki grozījumi - noteikumu projekts paredz precizēt formulu, pēc kuras tiek aprēķināti nelabvēlīgu klimatisko apstākļu radīti zaudējumi, kā arī tiek papildus iekļauti jauni nosacījumiem gadījumos, ja iepriekšējā gadā fondam pieteiktās ziemāju sējumu platības ir koriģētas – pārsētas. Tad fonda dalībnieks par to trīs mēnešu laikā no notikuma informē Lauku atbalsta dienestu. Noteikumu projekta pielikumos ir precizēta iesniegumos pieprasītā informācija par iemaksu veikšanu risku fondā, kā arī par nelabvēlīgu klimatisko apstākļu radītajiem zaudējumiem.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”. Vēl garš ceļš ejams....

AgroPols

x

Paroles atgadināšana