Ekonomika un finanses

Meliorācijas kadastru turpmāk turēs "ZM nekustamie īpašumi". Meliorācijas likumā projektēti arī citi grozījumi

Andris Bebrs, AgroPols
23.10.2009

Turpinot valsts naudu taupošās strukturālās reformas, ZM piedāvājusi un valdība vakar, 22. oktobrī, lemjot par grozījumiem Meliorācijas likumā, akceptējusi risinājumu, ka turpmāk Meliorācijas kadastru turēs  SIA "ZM nekustamie īpašumi" .
Kas varbūt pat ir loģiski. Jo šis uzņēmums arī veic valsts un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu.

Likums tiek papildināts ar lietotu terminu skaidrojumiem. Valsts meliorācijas sistēma ir poldera sūkņu stacija un poldera inženiertehniskās būves, kuras ir valstij piederošas un nav nodotas polderu platību zemes īpašniekiem. 

Valsts nozīmes meliorācijas sistēmas ir ūdensnoteku regulētie posmi un šīs ūdensnotekas var būt nekustamā īpašuma sastāvdaļa, kā arī publiskās ūdensteces daļa, līdz ar to tas nav identificējams kā valsts īpašums. Piederību pie valsts nozīmes meliorācijas sistēmas nosaka, ņemot vērā ūdensnotekas garumu, sateces baseina lielumu un hidrotehniskās būves iespējamo avāriju sekas.

Likumprojekts paredz, ka meliorācijas sistēmu inventarizācijas kārtību un poldera sūkņu staciju un tā inženiertehnisko būvju ekspluatācijas, uzturēšanas un būvniecības izmaksu aprēķina un norēķina kārtību nosaka Ministru kabinets.

Likumprojekta 26.pants paredz, ka polderu sūkņu staciju un polderu inženiertehnisko būvju ekspluatāciju un uzturēšanu finansē poldera platībās esošo zemes īpašumu īpašnieki vai tiesiskie valdītāji. Valsts, ekspluatējot un uzturot šīs sūkņu stacijas un inženiertehniskās būves būtībā veic pakalpojumu, kas līdzīgs ūdenssaimniecības - ūdensapgāde, kanalizācija - pakalpojumiem, par kuru nodrošināšanu tiek iekasēta samaksa. Tādēļ samazināta budžeta apstākļos šāds risinājums ir tikai loģisks. Kārtību, kādā veic aprēķinus un maksājumus par valsts polderu sūkņu staciju un polderu inženiertehnisko būvju ekspluatāciju un uzturēšanu un būvniecību, nosaka Ministru kabinets, tā stāsies spēkā 2010.gada 1.aprīlī.

Plānots, ka likums stāsies spēka 2010.gada 1.janvārī. Par likumprojektu vēl lems Saeima

AgroPols

x

Paroles atgadināšana