Ekonomika un finanses

Iedzīvotāju ienākuma nodokli piemēros vairākiem ienākumu veidiem

Baiba Melnace, LR Finanšu ministrija (FM)
28.10.2009

No 2010.gada 1.janvāra ir plānotas vairākas izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), paredzot nodokli piemērot kapitāla ienākumiem, samazināt neapliekamo minimumu un attaisnoto izdevumu normas, kā arī citi grozījumi. Ministru kabineta ārkārtas sēdē 26.oktobrī akceptētas izmaiņas likumā par IIN, kā arī attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, lai nodrošinātu 2010.gadā nepieciešamo valsts budžeta konsolidāciju.


Iedzīvotāju ienākuma nodokli piemēros vairākiem ienākumu veidiem

Grozījumi likumā par IIN paredz nodokļa bāzes paplašināšanu ar ienākumu no kapitāla un ienākuma no kapitāla pieauguma, nosakot šādus jaunus kapitāla aktīvu veidus, no kuriem gūto ienākumu apliek ar nodokli (10% likme):
1) akcijas, kapitāla daļas, pajas, ieguldījumi personālsabiedrībā un citi Finanšu instrumentu tirgus likumā minētie finanšu instrumenti,
2) ieguldījumu fondu apliecības un citi pārvedami vērtspapīri, kas apliecina līdzdalību ieguldījumu fondos vai tiem pielīdzināmos kopējo ieguldījumu uzņēmumos,
3) īstermiņa (dzēšanas termiņš mazāks par 12 mēnešiem) parāda instrumenti (parādzīmes, noguldījumu sertifikāti, komercsabiedrību emitēti īstermiņa parāda instrumenti) un citi instrumenti, kas tiek tirgoti naudas tirgos;
4) nekustamais īpašums (ieskaitot nekustamā īpašuma iegūšanas tiesības),
5) uzņēmums Komerclikuma izpratnē;
6) dividendes;
7) ienākumi no procentu maksājumiem un tiem pielīdzināmiem maksājumiem, arī ar procentu maksājumiem saistītie ienākumi;
8) intelektuālā īpašuma objekti.

Attiecībā uz ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas ir noteikts izņēmums – ar nodokli netiks aplikts ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas, kas bijis fiziskās personas īpašumā vismaz piecus gadus un tikpat ilgi kalpojusi kā personas deklarētā dzīvesvieta. Papildus tam paredzētas normas, kas atbrīvos no nodokļa maksāšanas gadījumos, kad dzīvošanai izmantots nekustamais īpašums tiek atsavināts saistībā ar mantas sadali laulību šķiršanas gadījumā.
Ienākumam no kapitāla tiks piemērota vienota nodokļa likme - 10%, lai vienkāršotu administrēšanu un mazinātu nodokļu plānošanas risku.

Tāpat turpmāk ar nodokli paredzēts aplikt arī ienākumu no augoša meža un tajā iegūtu kokmateriālu pārdošanas. Apliekamajā ienākumā paredzēts iekļaut arī saņemto valsts atbalstu lauksaimniecībai vai ES atbalstu lauksaimniecībai. Pašnodarbinātajiem plānota IIN likmes paaugstināšana līdz 23%. Paredzēts samazināt vairākus atvieglojumus – atbrīvojums ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas tiks samazināts līdz 2000 latiem gadā, kā arī paredzēts likvidēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu 20% apmērā no apliekamā ienākuma par ieguldījumiem ieguldījumu fondos un samazināt IIN atvieglojumu no 20% līdz 10% no apliekamā ienākuma par ieguldījumiem privātajos pensiju fondos un par apdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

Likumā tiek dots deleģējums valdībai izdot noteikumus, kas palielinātu nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošām personām daudzbērnu ģimenēm – 10 latu apmērā par katru apgādībā esošo. Tādējādi kopējā atvieglojuma summa šādās ģimenēm par katru apgādājamo būtu 35 lati mēnesī.

Tiek prognozēts, ka IIN grozījumu ietekmē valsts budžeta ieņēmumi 2010.gadā palielināsies par 11 miljoniem latu, bet pašvaldību budžetu ieņēmumi – par 44,1 miljonu latu.

LR Finanšu ministrija (FM)

x

Paroles atgadināšana