Ekonomika un finanses

Vēl kāda labā ziņa: pavadzīmēm nākošgad vairs nevajadzēšot VID piešķirtos numurus

Emīlija Kozule, Nac.ag. LETA
06.11.2009

Likuma grozījumi tiek virzīti nākamā gada valsts budžetu pavadošajā likumprojektu paketē.

No likuma tiks izslēgtas normas, kas attiecas uz pavadzīmju ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) piešķirtu numuru lietošanu nodokļu aprēķināšanai un uzskaitei.

Kā skaidro Finanšu ministrija, patlaban likums "Par nodokļiem un nodevām" paredz nodokļu maksātāju pienākumu nodokļu aprēķināšanai un uzskaitei lietot pavadzīmes ar VID piešķirtu numuru. Pavadzīmes nodokļu maksātāji izmanto nodokļu aprēķināšanai un uzskaitei preču un citu materiālo vērtību saņemšanas un izsniegšanas darījuma, kā arī preču kustības un uzskaites precīzai un pilnīgai dokumentārai noformēšanai.

Pavadzīmju ar VID piešķirtu numuru lietotājus un to pienākumus, pavadzīmju rekvizītus, lietošanas kārtību, kārtību, kādā VID piešķir numurus un uzskaita tos VID vienotajā datubāzē, kā arī uzraudzības un kontroles kārtību nosaka saskaņā ar noteikumiem par pavadzīmēm ar VID piešķirtiem numuriem.

Nodokļu maksātājiem pavadzīmju numuru saņemšana VID, pavadzīmju numurēšana ar VID piešķirtiem numuriem un pārskatu iesniegšana par šo numuru izlietojumu rada papildu administratīvo slogu. VID datubāzes, kas automātiski ģenerē pavadzīmju numurus, uzturēšana, numuru izsniegšanas process, pārskatu saņemšanas, ievadīšanas VID Nodokļu informācijas sistēmā un apstrādes process, kā arī attiecīgās Nodokļu informācijas sistēmas un Elektroniskās deklarēšanas sistēmas uzturēšana rada izmaksas, kas varētu tikt ietaupītas, atceļot pavadzīmju lietošanu.

Tāpat ar grozījumiem likumā iecerēts precizēt datu atbilstības pārbaudes definīciju, paredzot iespēju piemērot šo pārbaudes veidu arī muitas deklarāciju pārbaudēm. No likuma tiks izslēgta norma, kas paredz valsts nodevu par valsts proves uzraudzības īstenošanu.

Savukārt nodokļu administrācijas pienākumi tiks papildināti - turpmāk tai būs arī jānodrošina publiski pieejama sabiedriskā labuma organizāciju vienotā datubāze. Nodokļu administrācijai tiks paredzētas tiesības pieņemt lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu vienlaikus ar sākotnējā nodokļu administrācijas kontroles rezultātā pieņemtā lēmuma paziņošanu, tiesības pieņemt lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu jau nodokļu revīzijas laikā, ja tiek iegūti pierādījumi, ka varētu kļūt neiespējami izpildīt nodokļu revīzijas lēmumu.

Tāpat tiks precizētas nodokļu administrācijas tiesības veikt nodokļu revīziju pēc pārmaksāto nodokļu summu atmaksāšanas vai novirzīšanas nokavēto vai kārtējo nodokļu maksājumu segšanai.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana