Ekonomika un finanses

19. novembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

19. novembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

Inese Galeja, AgroPols
20.11.2009

1) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 14.oktobra noteikumos Nr.574 "Licencētās amatierzvejas - makšķerēšanas - kārtība""
Tā kā valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” tiek reorganizēta un attiecīgām institūcijām ir jāpārņem tās iepriekš veiktās funkcijas, tad darbības, kas saistītas ar izpildvaras funkcijām, turpmāk būs Zemkopības ministrijas pārziņā, bet zivju resursu aizsardzība un pavairošana būs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta kompetencē.

2) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 22.aprīļa noteikumos Nr.381 "Kārtība, kādā uzskaitāmi un ielaižami dabiskajās ūdenstilpēs zivju resursu atražošanai un pavairošanai paredzētie zivju mazuļi""
Tā kā valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” tiek reorganizēta un Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam ir jāpārņem tās iepriekš veiktās funkcijas. Darbības, kas saistītas ar zivju resursu atražošanu un saglabāšanu, turpmāk būs institūta kompetencē.

3) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos""
Tā kā valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” tiek reorganizēta un attiecīgām institūcijām ir jāpārņem tās iepriekš veiktās funkcijas, tad darbības, kas saistītas ar zvejas tiesību nomas līguma ikgadējā protokolā noteiktiem zvejas limitiem un zvejai apstiprināto kuģu saraksta veidošanu, kā arī kuģu kopējās dzinēju jaudas un kopējās tonnāžas noteikšana turpmāk būs Zemkopības ministrijas pārziņā, bet datu reģistrāciju par pašpatēriņu zvejniekiem veiks Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts.

4)Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.295 "Noteikumi par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos""
Tā kā valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” tiek reorganizēta un attiecīgām institūcijām ir jāpārņem tās iepriekš veiktās funkcijas, tad darbības, kas saistītas ar izpildvaras funkcijām, turpmāk būs Zemkopības ministrijas pārziņā, bet darbības, kas saistītas ar zivju resursu saglabāšanu, būs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta kompetencē.

5)Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 2.jūnija noteikumos Nr.503 "Noteikumi par zivju izkraušanas kontroli un zivju tirdzniecības un transporta objektu, noliktavu un ražošanas telpu pārbaudi""
Noteikumu projekts no 2010. gada 1. janvāra paredz šādus grozījumus:
1) darbības, kas attiecas uz zivju pirmo pircēju reģistrāciju un zivju pirmās pirkšanas darījumu reģistrāciju, veiks Zemkopības ministrija (iepriekš valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra”);
2) Zvejas žurnālu izmantošanu zivsaimniecības datu vākšanai un to uzglabāšanu veiks valsts zinātniskais institūts „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts”;
3) pagarināts zivju pircēja reģistrācijas apliecības derīguma termiņš no viena gada (no tās izdošanas dienas) līdz trim gadiem (no tās izdošanas dienas);

6) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 25.janvāra noteikumos Nr.62 "Zivsaimniecības konsultatīvās padomes nolikums""
Noteikumu projektā paredzēti šādi grozījumi:
1) valsts aģentūras „Latvijas Zivju resursu aģentūra” pārstāvība Zivsaimniecības konsultatīvā padomē tiek aizstāta ar valsts zinātniskā institūta „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” pārstāvību;
2) padomes sastāvs tiek papildināts, iekļaujot tajā biedrību „Ziemeļkurzemes Zivsaimnieku Apvienība” ar vienu pārstāvi;
3) to nevalstisko organizāciju nosaukumi, kuras tiek pārstāvētas Zivsaimniecības konsultatīvā padomē, ir aizstāti ar pilnu šo institūciju nosaukumu;

7) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumos Nr.118 "Noteikumi par virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti""
Sākot ar 2010.gada 1.janvāri paredzēts izveidot zemkopības ministra pārraudzībā esošu valsts zinātnisko institūtu – atvasinātu publisko personu – „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” (turpmāk – institūts) un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka atzinumus par ūdens kvalitātes ietekmi uz zivju populāciju sniegs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts.

8) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2003.gada 16.septembra noteikumos Nr.524 "Engures ezera dabas parka konsultatīvās padomes nolikums""
Sākot ar 2010.gada 1.janvāri paredzēts izveidot Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka pārstāvis Engures ezera dabas parka konsultatīvajā padomē turpmāk tiek nozīmēts no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta.

9) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2003.gada 25.novembra noteikumos Nr.662 "Lubānas mitrāju kompleksa konsultatīvās padomes nolikums""
Sākot ar 2010.gada 1.janvāri paredzēts izveidot Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka turpmāk Lubānas mitrāju kompleksa konsultatīvajā padomē tiek iecelts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta pārstāvis.

10)Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 13.jūnija noteikumos Nr.475 "Virszemes ūdensobjektu un ostu akvatoriju tīrīšanas un padziļināšanas kārtība""
Sākot ar 2010.gada 1.janvāri paredzēts izveidot zemkopības ministra pārraudzībā esošu valsts zinātnisko institūtu – atvasinātu publisko personu – „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” (turpmāk – institūts) un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka atzinumus par ietekmi uz zivju resursiem turpmāk sniegs institūts.

11) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 6.jūnija noteikumos Nr.467 "Noteikumi par kuģu reģistrāciju Latvijas Kuģu reģistrā""
Sākot ar 2010.gada 1.janvāri paredzēts izveidot Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka zvejas kuģu un zvejas laivu reģistrācijai rakstisku piekrišanu sniegs Zemkopības ministrija.

12) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 15.marta noteikumos Nr.192 "Kārtība, kādā izsniedz atļaujas (licences) zvejai īpašos nolūkos un zinātniskās izpētes nolūkos""
Noteikumu projekts paredz, ka, sākot ar 2010. gada 1. janvāri, darbības, kas saistītas, lai saskaņotu ūdenstilpes ekspluatācijas noteikumus, tās zivsaimniecības programmas vai projektus, kuri nosaka nepieciešamību zvejot īpašos nolūkos vai zinātniskās izpētes nolūkos veiks Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts, bet, ja zivsaimniecības programmas iesniedzējs būs institūts, šī programma tiks saskaņota Zemkopības ministrijā. Atzinumu par turpmāku zvejas īpašos nolūkos licences izmantošanu sniegs institūts.

13) Noteikumu projekts "Par Ministru kabineta 2009.gada 5.maija noteikumu Nr.404 "Valsts aģentūras "Latvijas Zivju resursu aģentūra" nolikums" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
Noteikumu projekts paredz ar 2010.gada 1.janvāri atzīt par spēku zaudējušu valsts aģentūras "Latvijas Zivju resursu aģentūra" nolikumu, jo aģentūra tiek reorganizēta un izveidots Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts.

14) Noteikumu projekts "Par Ministru kabineta 2008.gada 2.septembra noteikumu Nr.698 "Noteikumi par valsts aģentūras "Latvijas Zivju resursu aģentūra" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
Noteikumu projekts paredz ar 2010.gada 1.janvāri atzīt par spēku zaudējušu valsts aģentūras "Latvijas Zivju resursu aģentūra" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi, jo aģentūra tiek reorganizēta un izveidots jauns Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts.

15) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 23.janvāra noteikumos Nr.72 "Dabas parka "Pape" konsultatīvās padomes nolikums""
Ministru kabineta 2007.gada 23.janvāra noteikumi Nr.72 „Dabas parka "Pape" konsultatīvās padomes nolikums” paredz, ka konsultatīvajā padomē ir viens aģentūras pārstāvis.
Atbilstoši rīkojuma Nr.714 1. un 3.punktam ar 2010.gada 1.janvāri ir paredzēts izveidot zemkopības ministra pārraudzībā esošu valsts zinātnisko institūtu „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka ar 2010.gada 1.janvāri dabas parka „Pape” konsultatīvajā padomē tiks iecelts institūta pārstāvis.

16) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 8.aprīļa noteikumos Nr.276 "Noteikumi par zvejas un akvakultūras produktu ražotāju grupu atzīšanas kritērijiem un atzīšanas kārtību, darbības nosacījumiem un darbības kontroli""
Ministra kabineta 2004.gada noteikumu Nr.276 „Noteikumi par zvejas un akvakultūras produktu ražotāju grupu atzīšanas kritērijiem un atzīšanas kārtību, darbības nosacījumiem un darbības kontroli” 2.1.apakšpunktā noteikts, ka viens no zvejas produktu ražotāju grupu atbilstības kritērijiem ir konkrēts kuģu skaits, kuri ir reģistrēti valsts aģentūrā „Latvijas Zivju resursu aģentūra” zvejas kuģu sarakstā.
Atbilstoši rīkojuma Nr.714 1. un 3.punktam ar 2010.gada 1.janvāri ir paredzēts izveidot zemkopības ministra pārraudzībā esošu valsts zinātnisko institūtu „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projekts paredz, ka ar 2010.gada 1.janvāri zvejas kuģu sarakstu uzturēs Zemkopības ministrija.

17) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 26.maija noteikumos Nr.371 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Investīcijas zvejas ostās un zivju izkraušanas vietās"""
Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 19.oktobra rīkojuma Nr.714 „Par Pārtikas un veterinārā dienesta un valsts aģentūras „Latvijas Zivju resursu aģentūra” reorganizāciju un valsts zinātniskā institūta „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” izveidi” 1. un 3.punktu ar 2010.gada 1.janvāri ir paredzēts izveidot zemkopības ministra pārraudzībā esošu valsts zinātnisko institūtu „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” (turpmāk – institūts) un reorganizēt valsts aģentūru „Latvijas Zivju resursu aģentūra”, tās funkcijas nododot Zemkopības ministrijai, Lauku atbalsta dienestam un institūtam.
Noteikumu projektā tiek paredzēti šādi grozījumi:
1) normu, kas nosaka, ka valsts aģentūrai „Latvijas Zivju resursu aģentūra”” pēc Lauku atbalsta dienesta pieprasījuma jāsniedz informācija par ostā reģistrēto zvejas kuģu skaitu, pārņem Zemkopības ministrija;
2) norma, kas nosaka, ka valsts aģentūrai „Latvijas Zivju resursu aģentūra”” pēc Lauku atbalsta dienesta pieprasījuma bija jāsniedz informācija par noteiktas biedrības biedru komercdarbību zvejniecībā vai ar to saistīto pakalpojumu sniegšanā, izteikta citā redakcijā, t.i., Lauku atbalsta dienestam, izskatot atbalsta pretendenta – biedrības – projekta iesniegumu, ir jāpārliecinās, vai tā ir reģistrēta saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu, un tajā ne mazāk kā piecu biedru komercdarbības joma galvenokārt ir zvejniecība vai ar to saistītie pakalpojumi.

18) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 6.maija noteikumos Nr.323 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība zivsaimniecības attīstībai pasākumam "Zvejas aktivitāšu pilnīga pārtraukšana"""
Tā kā valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” tiek reorganizēta, informācijas sniegšanas funkcijas par publiskā finansējuma saņemšanas nosacījumiem ir sadalītas starp Zemkopības ministriju, Lauku atbalsta dienestu un institūtu, bet informāciju par to, vai zvejas kuģim iepriekšējā gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas ir bijis valsts aģentūras “Latvijas Zivju resursu aģentūra” izsniegts papildu pilnvarojums (īpaša atļauja), kas atļauj mencu zveju Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī aiz piekrastes ūdeņiem, sniegs Zemkopības ministrija. Ministru kabineta noteikumos ir arī noteikts, ka atbalsta saņēmējs piecu darbdienu laikā pēc līgumā noteiktā projekta īstenošanas gala termiņa iesniedz valsts aģentūras “Latvijas Zivju resursu aģentūra” vai attiecīgās pašvaldības un atbalsta saņēmēja vienošanās kopiju par rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līguma pārtraukšanu zvejas aktivitāšu pilnīgas pārtraukšanas dēļ (ja atbalsta saņēmējs ir nodevis savu pēdējo zvejas kuģi). Tā kā valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” tiek reorganizēta, šīs valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” funkcijas turpmāk pildīs Zemkopības ministrija.

19) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 1.aprīļa noteikumos Nr.236 "Zvejas un akvakultūras produktu tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzības kārtība""
Noteikumu projektā tiek paredzēts grozījums normā, kas nosaka, ka ražotāju grupa var pretendēt uz kādu no tirgus intervences pasākumu atbalstiem tikai par to zvejas vai akvakultūras produktu daudzumu, kas pirms tam piedāvāts pārdošanai izsolē vai vismaz trīs valsts aģentūrā “Latvijas Zivju resursu aģentūra” reģistrētiem zivju pircējiem, un tad, ja nav atrasts pircējs par ražotāju grupas noteikto izņemšanas cenu Regulas Nr.104/2000 IV pielikumā minētajiem produktiem un Kopienas noteikto izņemšanas cenu Regulas Nr.104/2000 I pielikuma A un B daļā minētajiem produktiem, institūcijas nosaukumu – valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra” – aizstājot ar institūcijas nosaukumu „Zemkopības ministrija”.

20) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 1.aprīļa noteikumos Nr.240 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Investīcijas akvakultūras uzņēmumos"""
Noteikumu projektā tiek paredzēts grozījums normās, kas nosaka to, ka atbalsta pretendentam, lai pieteiktos atbalsta saņemšanai, jāiesniedz Lauku atbalsta dienesta reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē personīgi vai elektroniska dokumenta formā saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu, Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja, kas saskaņota ar valsts aģentūru "Latvijas Zivju resursu aģentūra" un Pārtikas un veterināro dienestu, valsts aģentūrā "Latvijas Zivju resursu aģentūra" saskaņots tirgus pētījums par attiecīgās sugas tirgus perspektīvām (ja projektā paredzētas investīcijas, lai sāktu audzēt jaunas akvakultūras dzīvnieku sugas, kas nav minētas šo noteikumu 1.pielikumā) un zivju resursu pārzinātāja atļauja, kas saskaņota valsts aģentūrā "Latvijas Zivju resursu aģentūra" un Dabas aizsardzības pārvaldē, ja akvakultūras uzņēmējdarbība tiek veikta dabiskajās ūdenstilpēs, institūcijas nosaukumu – "valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra”” – aizstājot ar institūcijas nosaukumu „valsts zinātniskais institūts „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts”” .

21) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 7.jūlija noteikumos Nr.514 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība kompensāciju maksājumu veidā zivsaimniecības attīstības pasākumam "Sociāli ekonomiskie pasākumi"""
Noteikumu projektā tiek paredzēts grozījums normās, kas nosaka, ka pirmstermiņa pensiju var saņemt atbalsta pretendents, kurš vismaz piecus gadus pēdējo septiņu gadu laikā ir strādājis par zvejnieku uz Latvijas zvejas kuģiem, kas iekļauti valsts aģentūras “Latvijas Zivju resursu aģentūra” zvejas kuģu sarakstā. Tiek grozīta arī norma attiecībā uz to, ka Valsts aģentūra “Latvijas Zivju resursu aģentūra” pēc Lauku atbalsta dienesta pieprasījuma sniedz informāciju par zvejas kuģiem, kas iekļauti zvejas kuģu sarakstā, institūcijas nosaukumu  – valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra”” – aizstājot ar institūcijas nosaukumu „Zemkopības ministrija”.

22) Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 13.oktobra noteikumos Nr.845 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumam "Investīcijas zvejas kuģu ierīcēs un zvejas rīku selektivitāte"""
Noteikumu projektā tiek paredzēti šādi grozījumi:
1) normā, kas attiecas uz atbalsta pretendenta atbilstību publiskā finansējuma saņemšanas nosacījumam un kas paredz, ka zvejas kuģis vismaz piecus iepriekšējos gadus pirms projekta iesnieguma iesniegšanas ir iekļauts valsts aģentūras “Latvijas Zivju resursu aģentūra” zvejas kuģu sarakstā, institūcijas nosaukums  – valsts aģentūra „Latvijas Zivju resursu aģentūra”” (attiecīgajā locījumā) – aizstāts ar institūcijas nosaukumu „Zemkopības ministrija” (attiecīgajā locījumā);
2) informācijas sniegšana par zivju resursu pieejamību attiecīgajiem rīkiem, ar kuriem tiks zvejots, ja atbalsta pretendents pretendē uz noteiktu atbalsta veidu, un atsevišķām investīcijām, turpmāk būs valsts zinātniskā institūta „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” kompetencē (attiecīgais noteikumu punkts izteikts jaunā redakcijā);
3) normas, saskaņā ar kurām informācijas sniegšanu par to, vai atbalsta pretendents ir zvejas kuģa īpašnieks, kuram ir spēkā esoša speciālā atļauja (licence) komercdarbībai zvejniecībā un kura kuģis zvejo Baltijas jūras (arī Rīgas jūras līča) piekrastē vai aiz piekrastes ūdeņiem, vai tāljūras zvejā, par to, vai zvejas kuģis vismaz piecus iepriekšējos gadus pirms projekta iesnieguma iesniegšanas ir iekļauts zvejas kuģu sarakstā vai Latvijas Kuģu reģistrā (ja zvejas kuģis tiek izmantots tāljūras zvejai), kā arī par to, vai atbalsta pretendentam ir noslēgts rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgums ar zvejas tiesību iznomātāju, un ir spēkā esoša speciālā atļauja (licence) komercdarbībai zvejniecībā, pārņem Zemkopības ministrija (noteikumu teksts papildināts ar jaunu punktu).

23) Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 6.oktobra noteikumos Nr.828 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Zveja iekšējos ūdeņos"""
Noteikumu projektā paredzēts, ka visā noteikumu tekstā vārdi „valsts aģentūra "Latvijas Zivju resursu aģentūra"" tiek aizstāti ar vārdiem "valsts zinātniskais institūts "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts"".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana