Ekonomika un finanses

3. decembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

Inese Galeja, AgroPols
04.12.2009

3. decembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

Likumprojekts "Grozījumi Meža likumā"

Ar likumprojektu paredzēts būtiski samazināt procedūru apjomu meža zemes lietojuma veida maiņas gadījumā, atsakoties no meža zemes transformācijas atļaujas izsniegšanas. Līdz šim transformācijas atļaujas, būvatļaujas, derīgo izrakteņu ieguves atļaujas izsniegšana tika veikta, neievērojot kopsakarības, dažbrīd pat dublējot izvērtēšanas darbības.
Turpmāk paredzēts meža zemes lietošanas veidu aktualizēt saskaņā ar kadastra datu aktualizācijas noteikto kārtību, un par meža zemes transformācijas atļaujas izsniegšanu vairs nebūs jāmaksā valsts nodeva. Likumprojektā termins „meža zemes transformācija” aizstāts ar terminu „atmežošana”.
Saskaņā ar likumprojektu Ministru kabinetam būs jāizstrādā meža apsaimniekošanas noteikumi iežogotajās meža zemes platībās, kas izveidotas savvaļas dzīvnieku turēšanai nebrīvē, kā arī kārtība ģenētisko resursu mežaudžu izveidošanai un apsaimniekošanai un meža inventarizācijas kārtība, tai skaitā atkārtotas meža inventarizācijas un meža inventarizācijas datu aktualizēšanas kārtība.
Arī meža atjaunošanas termiņa noteikšana ir deleģēta noteikt valdībai.
Likumprojektā precizēta arī slimību inficēto un kaitēkļu invadēto koku ciršanas kārtība, kā arī precizēti Meža likumā lietoto terminu skaidrojumi.
Likumprojekts „Grozījumi Meža likumā” stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Saeimā un publicēšanas „Latvijas Vēstnesī”.
AP piezīme: likumprojekts svarīgs meža apsaimniekotājiem

Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 9.janvāra noteikumos Nr.46 "Noteikumi par valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām, mednieku un medību vadītāju eksāmeniem un medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu aprēķinu""

Noteikumu projekts paredz atcelt normas, kas nosaka atšķirīgu valsts nodevas maksāšanas kārtību, ja meža īpašums atrodas Gaujas, Slīteres vai Ķemeru nacionālajā parkā vai Teiču, Krustkalnu, Grīņu vai Moricsalas dabas rezervātā, kā arī valsts nodevu par atzinuma izsniegšanu valsts un Eiropas Savienības finansējuma vai līdzfinansējuma saņemšanai mežsaimniecības attīstībai.
Izstrādātie grozījumi nosaka vienotu nodevu par apliecinājuma izsniegšanu neatkarīgi no cirtes veida. Noteikumos tiek precizēta arī valsts nodevas maksāšanas kārtība, kas paredz iespēju valsts nodevu samaksāt Valsts meža dienestā ar maksājumu kartēm.
Tāpat noteikumu projekts nosaka, ka valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām maksā reizi gadā kā vienreizēju Valsts meža dienesta noteiktu maksājumu, kas aprēķināts, pamatojoties uz iepriekšējā gada mežsaimniecisko darbību apjomu.
Paredzams, ka noteikumu projekts stāsies spēkā ar 2010.gada 1.janvāri.
AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs meža apsaimniekotājiem

Noteikumu projekts "Par Ministru kabineta 2007.gada 10.jūlija noteikumu Nr.486 "Noteikumi par valsts nodevu atļaujas saņemšanai un atļaujas izsniegšanas kārtību transportlīdzekļu grupām, kurām ir nepieciešama atļauja pārtikas pārvadāšanai" atzīšanu par spēku zaudējušiem"

Pārtikas aprites uzraudzības likuma 10.panta ceturtā un piektā daļa paredz, ka Ministru kabinets nosaka transportlīdzekļu grupas, kurām nepieciešama Pārtikas un veterinārā dienesta atļauja pārtikas pārvadāšanai, kā arī valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību par atļaujas izsniegšanu transportlīdzeklim, kas iesaistīts pārtikas apritē.
Prasības transportlīdzekļiem, kā arī dzīvnieku izcelsmes pārtikas pārvadāšanas nosacījumi un temperatūras režīms ir noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulā (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulā (EK) Nr.853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku.
Eiropas Savienības regulu prasības ir tieši piemērojamas dalībvalstīm un ir saistošas gan pārtikas uzņēmumiem, kas ir atbildīgi par transportlīdzekļu higiēnas prasību nodrošināšanu, gan kompetentajai institūcijai – Pārtikas un veterinārajam dienestam.
Tādēļ nepieciešams izdarīt grozījumus nacionālajos normatīvajos aktos, atceļot Ministru kabineta 2007.gada 10.jūlija noteikumus Nr.486 “Noteikumi par valsts nodevu atļaujas saņemšanai un atļaujas izsniegšanas kārtību transportlīdzekļu grupām, kurām ir nepieciešama atļauja pārtikas pārvadāšanai”.
2009.gada 1.decembrī Saeimā pieņemts likums „Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”, ar kuru no likuma ir izslēgta 10.panta ceturtā un piektā daļa.
AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs pārtikas produktu pārvadātājiem

Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 1996.gada 2.jūlija noteikumos Nr.246 "Noteikumi par valsts robežas šķērsošanas vietu noteikšanu un robežkontroles punktu un robežpārejas punktu izvietojumu uz Latvijas Republikas valsts robežas""

2009.gada 28.septembrī ir pieņemts Komisijas Lēmums 2009/821/EK, ar ko izveido apstiprināto robežkontroles punktu sarakstu, paredz konkrētus noteikumus par inspekcijām, kuras veic Komisijas veterinārijas eksperti, un nosaka Traces veterinārās vienības. Komisijas Lēmums 2009/821/EK nosaka atzīto veterināro robežkontroles punktu sarakstu, kurā ir iekļauts jauns robežkontroles punkts Rīgas ostā – „BFT”.
Līdz ar to nepieciešami grozījumi šobrīd spēkā esošajos Ministru kabineta 1996.gada 2.jūlija noteikumos Nr.246 „Noteikumi par valsts robežas šķērsošanas vietu noteikšanu un robežkontroles punktu un robežpārejas punktu izvietojumu uz Latvijas Republikas valsts robežas”.
AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs visiem robežšķērsotājiem

AgroPols

x

Paroles atgadināšana