Ekonomika un finanses

LLKA un LOSP satrauc mājražotāju problēmas

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
11.12.2009

LLKA sadarbībā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) atsākusi diskusijas par problēmām, kas saistītas ar mājražotāju darbību. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas ierēdņu skaidrojumu, pārtiku, kas ražota, pārstrādāta vai apstrādāta mājas apstākļos, drīkst izplatīt vietējā tirgū tieši patērētājam. Kā zinām, lauksaimniecības kooperatīvi apvieno lauksaimniekus (gan primārās produkcijas ražotājus, gan ražotājus, kas mājas apstākļos pārstrādā savu produkciju), taču šajā gadījumā ZM ierēdņi uzskata, ka mājas apstākļos ražoti pārtikas produkti nedrīkst tikt pārdoti kooperatīvam piederošā tirdzniecības vietā.

LLKA sadabībā ar LOSP sākusi analizēt Eiropas Savienības likumdošanu, kas šo jautājumu regulē, un uzskata, ka, veicot izmaiņas nacionālajā likumdošanā, mājražotājiem - kooperatīva biedriem, ir iespējams pārdot savu produkciju kooperatīvam, kas tālāk to var realizēt sev piederošā tirdzniecības vietā. Jāatgādina, ka pašreiz Pārtikas aprites uzraudzības likums noteic, ka mājas apstākļos ražotu, pārstrādātu vai apstrādātu pārtiku drīkst izplatīt vietējā tirgū tieši galapatērētājam, ievērojot higiēnas prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei.

“Šķiet, ka Latvija atkal izdomājusi ko vairāk nekā prasa Eiropas Savienība. Turklāt žēl, ka Zemkopības ministrijas atbildīgie ierēdņi nav pretimnākoši, lai kopīgi mēģinātu problēmu risināt. Sarunās atduramies kā pret sienu un redzam vienīgi nevēlēšanos konkrētajā problēmā iedziļināties,” uzskata LLKA izpilddirektore Linda Bille.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana