Ekonomika un finanses

17. decembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

Inese Galeja, AgroPols
18.12.2009

17. decembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti

Stingākas marķējuma prasības augļiem un dārzeņiem

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Grozījums Ministru kabineta 2009.gada 25.jūnija noteikumos Nr.613 „Svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības un svaigu augļu un dārzeņu atbilstības standartiem novērtēšanas kārtība”, ko 17. decembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.
Grozījums veikts, lai veicinātu produktu izsekojamību, jo Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudēs ir konstatējis, ka mazumtirdzniecībā bieži nonāk augļi un dārzeņi ar marķējumu, kurā norādīta maldinoša izcelsmes valsts, t.i., importētie vai citās dalībvalstīs izaudzētie dārzeņi un augļi patērētājam tiek piedāvāti kā Latvijas izcelsmes produkti. Tā kā Latvijas iedzīvotāji labprātāk izvēlas vietējā ražojuma augļus un dārzeņus, tad nepareiza informācijas sniegšana ir uzskatāma par apzinātu patērētāju maldināšanu.
Noteikumu projekts nosaka marķēšanas prasības mazumtirdzniecībā izplatāmo svaigu augļu un dārzeņu cenu zīmei: papildus tirdzniecības nosaukumam un citām norādēm atbilstoši augļiem un dārzeņiem noteiktajām obligātajām marķēšanas prasībām cenu zīmē būs jānorāda produkta ražotājs un iepakotājs. Tas nozīmē, ka turpmāk mazumtirdzniecībā izplatāmo produktu cenu zīmē būs jānorāda tā pati informācija, ko norādījuši ražotāji piegādātā produkta marķējumā.

AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs augļu un dārzeņu tirgotājiem
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Par veterinārmedicīniskās prakses sertifikātiem

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, ko 17. decembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.
Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2003.gada 2.septembra noteikumi Nr.493 „Kārtība, kādā izsniedz un anulē veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu”.

Jaunais noteikumu projekts izveidots, lai precizētu:
- veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu izsniegšanas un anulēšanas kārtību;
- prasības sertifikāta pretendentiem;
- iesniedzamo dokumentu veidlapas.
Iesniegumu paraugi, kas nepieciešami veterinārmedicīnas prakses sertifikāta iegūšanai, ir publicēti LVB tīmekļa vietnē www.lvb.lv.

AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu īpašniekiem un tā ieguvējiem nākotnē
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.


Precizēta medījumu realizācijas kārtība

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Kārtība, kādā mednieki galapatērētājam piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā, un higiēnas prasības medījamo dzīvnieku un to gaļas apritei”, ko 17. decembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekta mērķis ir:
- noteikt kārtību, kādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā piegādā tieši galapatērētājam vai vietējam mazumtirdzniecības uzņēmumam, kurš to piegādā tieši galapatērētājam;
- kā arī noteikt higiēnas prasības šādu dzīvnieku un to gaļas apritē.
Noteikumu projektā:
- noteikts, cik liels ir mazs medījamo dzīvnieku un to gaļas daudzums;
- precizē vietu, kurā veic medījuma apstrādi,
- precizē pārtikas aprites posmus, kuros jāievēro noteikts temperatūras režīms un realizācijas termiņš;
- pavaddokumentā ietveramo informāciju.
Noteikumu projekta sagatavošanā ņemti vērā Twinning projektā (Twinning Light projekts LV /2006 /AG – 02TL „Latvijas kompetento iestāžu kapacitātes stiprināšanas higiēnas prasību piemērošana specifiskajos pārtikas aprites posmos) izteiktie priekšlikumi.
Līdz ar šo noteikumu apstiprināšanu, spēku zaudēs pašreizējie Ministru kabineta 2007.gada 28.augusta noteikumi Nr.589 „Noteikumi par kārtību, kādā mednieki piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazos daudzumos, un veterinārajām prasībām medījamo dzīvnieku vai to gaļas apritei”. Ņemot vērā grozījumu lielo apjomu, noteikumu projekts ir sagatavots jaunā redakcijā.

AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs nomedīto dzīvnieku gaļas realizētājiem
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Jauni noteikumi par eļļas augu un šķiedraugu sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Eļļas augu un šķiedraugu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi”, ko 17. decembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.
Projekts sagatavots jaunā redakcijā, jo spēkā esošajos Ministru kabineta noteikumos Nr.327 „Eļļas augu un šķiedraugu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi” precizētas tiesību normas par to, ka:
1) nodarbojoties ar saulespuķu sēklu tirdzniecību, papildus jāievēro karantīnas noteikumu prasības;
 2) pārsaiņojot un tirgojot sertificētas sēklas pēdējam lietotājam nelielā iesaiņojumā, nav jāveic atkārtota sēklu sertifikācija.
Ministru kabineta noteikumu projekts paredz noteikt:
1) sēklaudzētāju, sēklu sagatavotāju, saiņotāju un tirgotāju reģistrācijas kārtību;
2) sēklaudzēšanai noteiktās prasības;
3) prasības lauku apskatei;
4) prasības sēklu kvalitātes novērtēšanai;
5) prasības sēklu iesaiņošanai un etiķetēšanai;
6) prasības sēklu tirdzniecībai;
7) prasības sēklu dokumentācijai;
8) prasības sēklu pēcpārbaudei kontrollauciņos.

AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs sēklaudzētājiem un sēklu tirgotājiem
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Novērš nepilnības noteikumos par pārtikas preču marķēšanu

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Grozījumi Ministru kabineta 2004. gada 23.novembra noteikumos Nr.964„Pārtikas preču marķēšanas noteikumi”, ko 17. decembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.
Pārtikas preču marķēšanas prasības ir noteiktas Ministru kabineta 2004.gada 23.novembra noteikumos Nr.964 „Pārtikas preču marķēšanas noteikumi”.
Noteikumu 6.4.apakšpunktā minēto jēdzienu „tūlītēja pārdošana” var interpretēt atšķirīgi, tāpat jāprecizē noteikumu 12.punktā biotīna ieteicamās diennakts devas mērvienība.
Noteikumi Nr.964 precizē, ka uzturvērtības un veselīguma norādes pārtikas preču marķējumā, noformējumā un reklāmā jāveido saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu Nr.1924/2006.

AP piezīme: noteikumu projekts svarīgs pārtikas tirgotājiem
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana