Ekonomika un finanses

Sakārtojas mājās ražotā alkohola aprites jautājums

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
29.01.2010

LOSP ir vienisprātis ar Saeimā 28. janvārī, otrā lasījumā pieņemto lēmumu par atļauju Latvijā tirgot mājās ražotu alkoholu, dodot iespēju mazajiem uzņēmējiem mājas apstākļos saražot līdz 15 000 litru vīna vai citu raudzētu dzērienu no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem (neizmantojot spirtu vai citu saražoto alkoholu).

Šāds solis ir kā sākums tam, lai legālā ceļā cilvēki spētu iegādāties Latvijā un no vietējiem produktiem ražotu alkoholu. Jo līdz šim visiem tiem, kas jau mājās gatavojās vai jau ražo šāda veida alkoholiskos dzērienus, atlika vien skatīties uz citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, kur pašu saimniecībā ražota alkohola degustēšana un tirdzniecība ir atļauta jau sen.

Kaut arī pret šiem grozījumiem kategoriski iestājās lielie alkohola ražotāji, norādot, ka tādā veidā tiek veicināta nelegāla un nekvalitatīva alkohola nonākšana kopējā tirgū, tomēr LOSP uzsver, ka tas ir tikai solis uz kopēja tirgus liberalizāciju un visu tirgus dalībnieku vienlīdzīgu iekļaušanu tirdzniecības telpā. LOSP uzsver, ka turpmāko sarunu laikā centīsimies panākt, lai Latvijas zemnieku ražoto alkoholu patērētājiem būtu iespējams iegādāties arī vietējos veikalos un restorānos. Šādi lēmumi ir būtiski arī vietējā tūrisma ilgtspējīgai attīstībai, nelegāla un nekvalitatīva alkohola aprites kontroles mehānismam un papildus nodokļu ieplūšanai valsts kasē.

Tiesības ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, kā arī tiesības saņemt atvieglojumus akcīzes nodokļa nodrošinājuma reģistrēšanai ir komersantam, kurš pats ražo vīnu, raudzētos dzērienus vai pārējos alkoholiskos dzērienus no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem (neizmantojot spirtu vai citu saražoto alkoholu), nodrošinot, ka:

1) saražotā vīna vai raudzēto dzērienu kopējais apjoms nepārsniedz 15 000 litru kalendārajā gadā;

2) absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos alkoholiskajos dzērienos nepārsniedz 100 litrus kalendārajā gadā.

Licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai ar atvieglotiem nosacījumiem ir tiesības iegūt komersantam, kurš saņēmis vietējās pašvaldības atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgās pašvaldības teritorijā. Vietējās pašvaldības lēmumu, ar kuru netiek atļauta vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošana attiecīgās pašvaldības teritorijā, kā arī vietējās pašvaldības faktisko rīcību komersants ir tiesīgs apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Attiecīgie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā Saeimā vēl tiks skatīti trešajā galīgajā lasījumā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana