Ekonomika un finanses

Turpmāk LAD apsekos arī neapstrādātās lauksaimniecības zemes

Inese Galeja, AgroPols
05.02.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā nosaka un apseko neapstrādātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību”, ko vakar izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.
Pašreiz Lauku atbalsta dienests (LAD) izlases veidā apseko tos lauksaimniecības zemes gabalus, kas tiek pieteikti vienotā platības maksājuma saņemšanai.
Bet turpmāk LAD pēc Valsts zemes dienesta sniegtās informācijas apsekos arī to lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kura Eiropas Savienības tiešajiem atbalsta maksājumiem netiek pieteikta un kuras kadastra vienībā esošā platība ir lielāka par vienu hektāru.
Iegūto informāciju par neapsaimniekoto lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību nosūtīs attiecīgajām vietējām pašvaldībām, lai tās varētu piemērot nekustamā īpašuma nodokļa papildlikmi.
Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vakar valsts sekretāru sanāksmē izsludināja zemkopības ministrija (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība vides un lauku ainavas uzlabošanai”.
Noteikumu projekts izstrādāts ar mērķi aktualizēt pašreizējo noteikumu administrēšanas, uzraudzības kārtības un īstenošanas prasības tādos Latvijas lauku attīstības valsts stratēģijas plānā 2007. – 2013.gadam (LAP) 2.ass pasākumu apakšpasākumos, kā:
- maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas,
- Natura 2000 maksājumi (lauksaimniekiem un meža īpašniekiem),
- vairāki agrovides maksājumu apakšpasākumi. 
Šajos noteikumos minēto pasākumu ietvaros, atbalstu par lauksaimniecībā izmantojamo zemi var saņemt atbalsta pretendents, kurš apsaimnieko lauksaimniecībā izmantojamo zemi un ir šīs atbalstam pieteiktās lauksaimniecībā izmantojamās zemes īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai nomnieks, izņemot Natura 2000 maksājumi meža īpašniekiem pasākumu, kur atbalsts tiek piešķirts par saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža zemēs.
Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Tāpat vakar valsts sekretāru sanāksmē izsludināja zemkopības ministrija (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 8.jūlija noteikumos Nr.378 "Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības augļu džemam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim"".
Lai nemaldinātu patērētāju, noteikumu projektā precizēts vārda „džems” tulkojums no angļu valodas un ietverts jaunu produktu – ievārījuma un ievārījuma ar samazinātu kaloriju daudzumu – nosaukums, tiem nosakot izejvielu un kvalitātes prasības.
Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja arī zemkopības ministrija (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 27.februāra noteikumos Nr.156 "Gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanas noteikumi"".
Noteikumu projekts paredz papildināt noteikumus Nr.156 ar prasību malto gaļu, kas neatbilst Regulā Nr.1162/2009 noteiktajiem kritērijiem par tauku procentuālo saturu un saistaudu un gaļas proteīnu attiecību, marķēt ar kvadrātveida identifikācijas marķējumu, kurā norādīts valsts nosaukums vai tā saīsinājums un pārtikas uzņēmuma atzīšanas numurs. Noteikumu projekts paredz dzīvnieku liemeņiem blakus veselības marķējumam norādīt kārtas numuru.
Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana