Ekonomika un finanses

Jau detalizēti lemj par kredītfonda darbību

Inese Galeja, AgroPols
12.02.2010

Vakar Zemkopības ministrijā notika Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) 2007.- 2013. gadam Uzraudzības komitejas sēde. Galvenais jautājums, par ko panākta vienošanās, ir kredītfonda izveide.


Jau detalizēti lemj par kredītfonda darbību

Vakar Zemkopības ministrijā notika Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) 2007.- 2013. gadam Uzraudzības komitejas sēde. Galvenais jautājums, par ko panākta vienošanās, ir kredītfonda izveide.
Kredītfonds nepieciešams, jo, kā zinām, naudas resursu pieejamība tirgū ir samazinājusies, bet pašu kredītņēmēju kredītrisks ir palielinājies. Šeit ir jāmin arī banku kreditēšanas politika.

Iesaistītie
Kredītfonda galvenie uzdevumi ir palielināt naudas piedāvājumu kredītu tirgū, ietekmēt kredītu cenu (procentu likmi), iedarbojoties uz kredītu resursu cenu.
Kā vadošā iestāde tiek noteikta Zemkopības ministrija, kā starpniekinstitūcija- Lauku atbalsta dienests (LAD) un kā kredītfonda pārvaldītājs VAS „Latvijas Hipotēku un zemes banka”.

Kas un par ko atbildīgs
Būtiski atcerēties, ka kredītfonds neuzņemas riskus, kas saistīti ar naudas atdošanu vai neatdošanu, savukārt kredītiestāde (banka) ir pilnībā atbildīga par kredītresursu atdošanu fondam.
Tāpat kredītfonds nerisina problēmas, kas saistās ar kredītņēmēja kredītspēju vai nodrošinājumu. Banka ir pilnībā atbildīga arī par kredītriska novērtējumu, kas saistās ar konkrēto kredītņēmēju.
Paredzams, ka fonds funkcionēs vismaz līdz 2015. gada beigām, paredzot iespēju, ka pēc šī termiņa atbalsts var tikt turpināts vai novirzīts citiem mērķiem.  

Iespējamie saņēmēji
Kā stāsta ministrijas pārstāvji, tad kredītfonda budžets varētu tiktu veidots 20% apmērā no pašreiz neapgūtiem līdzekļiem sekojošos LAP pasākumos: lauku saimniecību modernizācija, lauksaimniecības produktu pievienotā vērtība, atbalsts uzņēmumu radīšanai, tūrisma aktivitāšu veicināšana.



Pēc pašreizējiem aprēķiniem, fondā būs pieejami gandrīz 53 miljoni latu, bet šis finansējuma apjoms var tikt mainīts, atbilstoši situācijai.

Nosacījumi, lai saņemtu kredītu
Pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija” maksimālais kredīta apjoms ir 2 miljoni eiro vai ekvivalents latos. Kredīts izmantojams būvniecības investīciju atbalstam, tai skaitā iekārtām, ja būvniecības apjoms ir vairāk kā 50%. Nodrošinājums: investīciju objekts, tāpat no bankas var tikt pieprasīts arī cits nodrošinājums. Būtiski minēt, ka kredītfonda līdzekļi nav izmantojami esošo saistību pārfinansēšanai.
Līdzīgi nosacījumi ir pasākumā „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības palielināšana”. Šeit investīciju apjoms ir nedaudz lielāks- ZM piedāvājums ir līdz 3 miljoniem eiro vai ekvivalents latos. Pārējie nosacījumi būtībā ir tieši tādi paši, kā iepriekšējam pasākumam.
Pasākumos „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai” un „Tūrisma aktivitāšu veicināšana” maksimālais kredīta apjoms ir 300 000 eiro vai ekvivalents latos. Arī šajos pasākumos kredīts izmantojams būvniecības investīciju atbalstam, tai skaitā iekārtām, ja būvniecības apjoms ir vairāk kā 50%.
Jāmin arī Zemkopības ministrijas izvirzītais priekšlikums par kredītu termiņu līdz 10 gadiem, pret ko iestājās lauksaimnieku pārstāvji, norādot, ka kredītu termiņi ir jāpagarina līdz 15 gadiem. 

Cik augstas būs likmes
Tāpat lauksaimnieku organizācijas uzskata, ka ZM sagatavotajā priekšlikumā kredītprocentu likmes aprēķins ir pārāk augsts un ir jānodrošina maksimāli zema kredītu likme.
Eiro kredītiem ZM piedāvā kredīta likmi no 2,5% līdz 4,5%, bet, ja riska novērtējums ir augstāks, tad šī likme būs aptuveni 6,5%.
Savukārt, ja kredīts ņemts latos, tad gala likme aizņēmējam vienmēr būs robežās no 3,5% līdz 7,5%, bet īpaši augsta riska gadījumā- līdz 10,5%.

Kā tikt līdz finanšu līdzekļiem
1. solis.
Pretendents iesniedz projekta iesniegumu LAD ar atzīmi par vēlmi saņemt grantu (atbalstu) un aizdevumu no kredīta fonda.
2. solis. LAD izvērtē projektu un pieņem lēmumu par projekta atbilstību, tai skaitā par izdevumu atbilstību pasākuma nosacījumiem.
3. solis. Ja projektā paredzētie izdevumi atbilst kredīta fonda mērķiem, atbalsta pretendents griežas bankā aizdevuma saņemšanai no kredīta fonda līdzekļiem. Saņem no bankas kredītlīgumu ar kredīta nosacījumiem.
4. solis. LAD precizē lēmumu par atbalstu, precizējot granta (atbalsta) apmēru, ņemot vērā aizdevuma neto granta ekvivalentu.
ZM cer, ka kreditēšanas fonds savu darbību varētu sākt šā gada otrajā pusē.

 

 


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana