Ekonomika un finanses

Lauksaimniecības datu centra cenrādis papildināts ar jauniem maksas pakalpojumiem

Inese Galeja, AgroPols
19.02.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 14.februāra noteikumos Nr.123 "Noteikumi par valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi"", ko vakar (18. februārī) izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.
Līdz šim normatīvajos aktos noteikto Lauksaimniecības datu centra (LDC) uzdevumu veikšana tika finansēta par ieņēmumiem no LDC sniegtajiem maksas pakalpojumiem, kā arī no valsts budžeta dotācijas.
Ievērojot esošo ekonomisko situāciju valstī, likums „Par valsts budžetu 2010.gadam” paredz LDC funkciju izpildei samazināt valsts budžeta dotāciju par Ls 87 151.
Līdz ar to noteikumu projekts paredz vidēji par 17 % palielināt cenas dažādiem maksas pakalpojumu veidiem.Cenu palielinājums noteikts arī steidzami izpildāmiem pakalpojumiem.
Noteikumu projektā ir ietverti jauni pakalpojumu veidi:
1) dzīvnieka pavaddokumenta izgatavošana eksportam – Ls 3,50.
2) novēloti iesniegtu datu reģistrēšana dzīvnieku, ganāmpulku un novietņu reģistros (vēlāk kā 3 mēnešus pēc notikuma) – Ls 1,00;
3) piena kvotas atjaunošana – Ls 4,00;
4) obligātās svaigpiena paraugu numuru uzlīmes – Ls 0,80;
5) apliecība par suni pavadoni vai suni asistentu – Ls 1,00;
6) šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijas statusa piešķiršana – Ls 50,00;
7) to komersantu reģistrēšana, kuri nodarbojas ar mākslīgo apsēklošanu un embriju transplantāciju, – Ls 50,00;
8) apliecības izsniegšana pārraudzības vai mākslīgās apsēklošanas darba veikšanai vienā ganāmpulkā – Ls 3,00;
9) elektroniskais transponders (elektroniskais mikročips) – Ls 4,84;
10) steidzama izziņa no datu bāzes vai pēc personas individuāla pieprasījuma 3 darba dienu laikā – Ls 15,00.

Vakar valsts sekretāru sanāksmē izsludināja arī noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 30.oktobra noteikumos Nr.735 "Noteikumi par valsts vai pašvaldības zemes nomu"".
Grozījumi paredz noteikt, ka neapbūvēta zemesgabala nomas maksa nosakāma 1,5% apmērā no neapbūvēta zemesgabala zemes kadastrālās vērtības.
Noteikumu projekts sagatavots, lai nomas maksa tiktu aprēķināta, pamatojoties uz neapbūvēta zemesgabala zemes kadastrālo vērtību. Šobrīd spēkā esošā norma nosaka, ka neapbūvēta zemesgabala nomas maksu nosaka, pamatojoties uz apbūvēta zemesgabala vērtību. Noteikumu projekts novērsīs pretrunas šobrīd noteiktajos neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķinos.

Tika izsludināts arī noteikumu projekts "Par Ministru kabineta 2003.gada 1.aprīļa noteikumu Nr.149 "Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām un maksimāli pieļaujamo zāļu atlieku daudzumu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos" atzīšanu par spēku zaudējušiem".
2010.gada 9.februārī ir stājusies spēkā Komisijas 2009.gada 22.decembra Regula (ES) Nr.37/2010 par farmakoloģiski aktīvajām vielām un to klasifikāciju pēc to atlieku maksimāli pieļaujamā satura (turpmāk – Komisijas Regula Nr.37/2010), kurā:
1) uzskaitītas zāļu sastāvā iekļautās farmakoloģiski aktīvās vielas, ko atļauts lietot produktīvajiem dzīvniekiem;
2) noteikts šo vielu maksimāli pieļaujamais atliekvielu daudzums dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos;
3) noteikti ierobežojumi vielu lietošanā dzīvniekiem;
4) uzskaitītas vielas, ko aizliegts lietot produktīvajiem dzīvniekiem.
Lai novērstu tiesību normu dublēšanu, nepieciešams atzīt par spēku zaudējušiem noteikumus Nr.149.„Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām un maksimāli pieļaujamo zāļu atlieku daudzumu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos”.

Lai precizētu licencēšanas komisijas sastāvu, kas pieņem lēmumu par atļaujas (licences) izsniegšanu komercdarbībai zvejniecībā, valsts sekretāru sanāksmē izsludināja noteikumu projektu "Grozījums Ministru kabineta 2009.gada 8.septembra noteikumos Nr.1015 "Kārtība, kādā izsniedz speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā, kā arī maksā valsts nodevu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu"".

Un vēl- vakar izsludināja arī likumprojektu "Grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā"
Tā izdošanas mērķis ir nodrošināt Regulas Nr.552/2009 piemērošanu Latvijā. Šo mērķi visvienkāršāk var sasniegt, papildinot Mēslošanas līdzekļu aprites likuma 5.pantu par darbību veicēja pienākumiem.
Likumprojekts paredz, ka:
1) tirgotāji, pārdodot ierobežotas tirdzniecības amonija nitrātu saturošos mēslošanas līdzekļus, izsniegs attaisnojuma dokumentus ar paplašinātu informāciju un kārtos attiecīgus reģistrus;
2) pircējs apliecinās, ka nopirktos ierobežotas tirdzniecības amonija nitrātu saturošajos mēslošanas līdzekļus izmantos tikai augu mēslošanai.
Ar šiem grozījumiem likumā mēslošanas līdzekļu darbību veicēji pilnībā varēs piemērot Regulas Nr.552/2009 pielikuma 58.punktu.
Likumprojekts nosaka, ka tiks regulēta mikrobioloģisko preparātu aprite, grozot Ministru kabineta 2006.gada 27.jūnija noteikumus Nr.530 „Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, kvalitātes atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana