Ekonomika un finanses

Nosaka tiešās piegādes apjomus augu izcelsmes produktiem

Inese Galeja, AgroPols
05.03.2010

Vakar Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā”.

Noteikumu projekts nosaka augu izcelsmes produktu apjomu, ko produktu ražotājs sezonā drīkst piegādāt tieši, piemēram, sakņu dārzeņiem tie ir 3000 kg, kartupeļiem- 5000 kg, bet lapu dārzeņiem 500 kg.
Noteikumu projekts attiecas gan uz kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājam un savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācējam, gan uz bērzu un kļavu sulas ieguvējam augu izcelsmes produktu novākšanas, uzglabāšanas, transportēšanas un izplatīšanas laikā.
Tāpat tiek noteikta prasība pēc savāktā daudzuma uzskaites un informācija, kas sniedzama Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Tāpat sanāksmē izsludināja noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 8.aprīļa noteikumos Nr.255 "Noteikumi par valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai Latvijas lauku attīstības programmas pasākuma "Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana" ietvaros"".

Grozījumu mērķis ir vienkāršot atbalsta saņemšanas nosacījumus un paplašināt atbalsta pretendentu loku.
Noteikumu projekts paredz:
1) Papildus iekļaut attiecināmo izmaksu „griestus” vienam atbalsta pretendentam II. un III. kategorijas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu pārstrādei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam pārstrādes uzņēmumā un lauksaimniecības produktu pārstrādei mājas apstākļos uzņēmumā.
2) Palielināt atbalsta intensitāti līdz Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.-2013. gadam pasākumā „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana” maksimāli pieļaujamajai, kas maziem un vidējiem uzņēmumiem ir noteikta 50% apjomā.
3) Paplašināt produktu klāstu, kuri varēs būt kā projektā paredzētais gala produkts, tādi kā cukura konditoreja, šokolāde, miltu izstrādājumi, zupas un buljoni u.c.
5) Noteikt, ka prioritārajos sektoros projektiem līdz Ls 702 000 attiecināmas izmaksas tiks noteiktas pēc projekta lieluma.

Tika izsludināts arī  noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 26.maija noteikumos Nr.457 "Noteikumi par kārtību, kādā ģenētiski modificētos organismus izplata vidē vai tirgū, monitoringa un atļaujas izsniegšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā sniedzama informācija par ģenētiski modificēto organismu apriti, un sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanas procesā"".

Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2009.gada 26.maija noteikumi Nr.457 “Noteikumi par kārtību, kādā ģenētiski modificētos organismus izplata vidē vai tirgū, monitoringa un atļaujas izsniegšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā sniedzama informācija par ģenētiski modificēto organismu apriti, un sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanas procesā”.

Grozījumi paredz  papildināt noteikumus Nr.457 ar ziņojumu paraugiem par ĢMO izplatīšanas tirgū monitoringa rezultātiem.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana