Ekonomika un finanses

Patērētājiem būs pieejama skaidra informācija par piedāvāto alkoholisko dzērienu cenu izklaides vietās

Aija Zariņa, AgroPols
06.04.2010

Lai samazinātu patērētāju un jo īpaši ārvalstu tūristu apkrāpšanas gadījumus, iegādājoties alkoholiskos dzērienus patēriņam uz vietas, un sekmētu tūristu vairākkārtēju atgriešanos Latvijā, tūrisma nozares uzņēmēji šī gada sākumā rosināja daudz detalizētāk noteikt prasības informācijai, kāda norādāma izklaides vietu alkoholisko dzērienu piedāvājumā.

6. aprīlī, kā informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena, Ministru kabineta sēdē tūrisma nozares uzņēmēju priekšlikumi tika atbalstīti, akceptējot grozījumus Ministru kabineta 1999. gada 18. maija noteikumos Nr. 178 "Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas", tādējādi nodrošinot, ka turpmāk patērētājiem būs pieejama skaidra un pilnīga informāciju par piedāvāto alkoholisko dzērienu cenu.

Kā zināms, 2009. gadā arvien biežāk saņemtas sūdzības par tūristu apkrāpšanas gadījumiem Rīgas izklaides vietās. Valsts policijas informācija liecina, ka par Somijas pilsoņu apkrāpšanu vien ir ierosināti 15 kriminālprocesi un vairākumā gadījumu pret ārvalstu tūristiem tika izdarīti materiāla rakstura pārkāpumi, kā piemēram, izrakstīti rēķini par nepamatoti lielām summām par ēdināšanas pakalpojumiem un alkoholiskajiem dzērieniem.

Līdz ar grozījumiem tiek precizēta kārtība, kādā norādāmas cenas patēriņam uz vietas piedāvātajiem alkoholiskajiem dzērieniem, paredzot, ka cenu par alkoholiskā dzēriena piedāvāto tilpumu norāda viena veida mērvienībās - mililitros vai centilitros, un cenai jābūt labi saskatāmai (burtu un ciparu augstums nedrīkst būt mazāks par 3 mm).

Turpmāk MK noteikumos būs ietverts arī papildus regulējums t. s. "dārgajiem" alkoholiskajiem dzērieniem, kuru cena par piedāvāto tilpumu pārsniedz 50 latus - to cenas ir jānorāda atsevišķā informatīvā materiālā patērētājiem redzamā un pieejamā vietā. Vienlaikus, dārgajiem alkoholiskajiem dzērieniem tiek noteikts arī piedāvātā tilpuma ierobežojums - “stiprajiem" alkoholiskajiem dzērieniem (ar alkohola saturu virs 250) maksimālais piedāvātais tilpums nedrīkst pārsniegt 50 ml, savukārt, “vieglajiem" alkoholiskajiem dzērieniem (ar alkohola saturu mazāku par 250) - 200 ml, kas gan neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem iepakojumā.

Grozījumus MK noteikumos izstrādāja Ekonomikas ministrijas izveidotā Latvijas Tūrisma konsultatīvās padomes Ekspertu komisija tūristu drošības jautājumos, kuras sastāvā ir pārstāvji no Ārlietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Rīgas domes, Akcīzes preču pārvaldes, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, un Ekonomikas ministrijas.

Detalizētāk ar grozījumiem Ministru kabineta 1999. gada 18. maija noteikumos Nr. 178 "Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas" var iepazīties Ministru kabineta mājas lapā internetā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40166402&mode=mk&date=2010-04-06

AgroPols

x

Paroles atgadināšana