Ekonomika un finanses

Budžeta komisija konceptuāli atbalsta 15% ienākuma nodokļa likmi sezonas laukstrādniekiem

Ainārs Leijējs, Nac.ag. LETA
12.09.2013

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 11. septembrī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas paredz ieviest sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli 15% apmērā, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Likumprojekts paredz, ka sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli varēs piemērot personai, kura pie darba devēja strādā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim un tiks nodarbināta tieši augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, to kopšanā un ražas novākšanā, kā arī augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

Plānots, ka minimālais nodokļa maksājums būs 0,70 eiro (0,50 Ls) apmērā par katru nostrādāto dienu un persona, kas maksās sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli, kļūs sociāli apdrošināta pensijai, ja no visiem darba devējiem saņemtais ienākums mēnesī pārsniegs 70 eiro (50 Ls).

Lai samazinātu administratīvās procedūras, uzņēmējam, kurš nodarbina sezonas laukstrādniekus, ziņojums par nodarbinātajām personām, viņu ienākumiem un aprēķināto ienākuma nodokli Valsts ieņēmumu dienestam būs jāsniedz vienu reizi mēnesī. Informācijas apkopošanai paredzēts izmantot Lauku atbalsta dienesta (LAD) informācijas sistēmu.

Atbalstu likumprojekta virzībai un samazinātā nodokļa ieviešanai šodienas komisijas sēdē pauda augļkopības un dārzkopības nozari pārstāvošās organizācijas, uzsverot, ka sezonas strādnieku jaunā uzskaites kārtība, izmantojot LAD sistēmu, būs daudz vienkāršāka, ērtāk lietojama un saprotamāka un nodokļa ieviešana rosinās daudzus uzņēmējus legalizēt līdz šim nereģistrētos laukstrādniekus.

Likumprojekta izstrādātāji norāda, ka dārzkopības un augļkopības nozarē vērojams augsts nelegālās nodarbinātības līmenis sezonas laukstrādnieku vidū un nesamaksātie nodokļi gadā valsts budžetam rada aptuveni 1,75 miljonu latu zaudējumus. Ieviešot īpašu nodokļu režīmu sezonas lauku darbos strādājošajiem, plānots, ka pieaugs nozarē legāli nodarbināto īpatsvars, 2017.gadā sasniedzot 20% no faktiski nodarbināto skaita.

Par grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana