Ekonomika un finanses

Saeima atbalsta stingrāku substrātu lietošanas kārtību

Alina Lastovska, Nac.ag. LETA
26.09.2013

Lai mazinātu ūdens, vides un augsnes piesārņojumu ar lauksaimniecībā izmantojamo mēslojumu, tiks stingrāk regulēta substrātu aprite, paredz šodien Saeimas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā.

Patlaban Latvijā nav normatīvo aktu, kas regulētu substrātu apriti, tikmēr iepriekšējos gados aktualizējies jautājums par apritē esošo substrātu kvalitāti. Turklāt ir konstatēti gadījumi, kad ar marķējumu "substrāts" tiek tirgoti dažādi mēslošanas līdzekļi, lai tie nebūtu jāreģistrē Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas reģistrā. Tāpēc problēmas risināšanai nepieciešams noteikt prasības un kontroles procedūru substrātu apritei.

Likumprojekta mērķis ir noteikt substrāta identifikācijas, reģistrācijas, tirdzniecības prasības, uzraudzības un kontroles kārtību, kā arī Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektoru tiesības izskatīt administratīvo pārkāpumu lietu par mēslošanas līdzekļu uzskaites dokumentu neesamību vai neatbilstību normatīvo aktu prasībām un, ja nepieciešams, piemērot administratīvo sodu.

Grozījumi likumā noteic substrāta aprites posmus un substrāta definīciju, kuras nepieciešamība aktualizējusies pēdējā laikā, kā arī precizēts likuma mērķis un tā piemērošana.

Likumprojekts nosaka kārtību, kādā VAAD inspektori varēs izskatīt administratīvo pārkāpumu lietu un uzlikt administratīvos sodus par normatīvajos aktos noteiktās dokumentācijas neesamību lauksaimniekiem īpaši jutīgajās teritorijās.

Grozījumi likumā arī noteic, ka darbību veicējam ir pienākums katru gadu sniegt ziņas par iepriekšējā gadā tirdzniecībā laistajiem Latvijā reģistrētiem substrātiem un mēslošanas līdzekļiem un substrātiem, kuri ir reģistrēti citā Eiropas Savienības dalībvalstī un kurus plānots laist brīvā apgrozībā Latvijas tirgū.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana