Ekonomika un finanses

Ar grozījumiem Meliorācijas likumā ievieš pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmu

Ilze Vabole, AgroPols
19.11.2013

Ministru kabinets otrdien, 19. novembrī, apstiprināja grozījumus Meliorācijas likumā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Tos Zemkopības ministrija sagatavoja galvenokārt tādēļ, lai risinātu problēmsituācijas tajās Latvijas administratīvajās teritorijās, kurās noteiktai administratīvajai teritorijai nozīmīgas koplietošanas meliorācijas sistēmas ekspluatācijas un uzturēšanas nosacījumi netiek ievēroti. Tāpat bija jāprecizē likuma mērķis un termini saistībā ar izmaiņām citos normatīvajos dokumentos.

Zemkopības ministrija ar grozījumiem likumā ieviesusi jaunu meliorācijas sistēmas statusa veidu – pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmu, kas ļaus pašvaldībām aktīvi iesaistīties koplietošanas meliorācijas sistēmu uzturēšanā un apsaimniekošanā. Tas radīs iespēju pašvaldībai apbūves teritorijās un iedzīvotājiem nozīmīgajos infrastruktūras objektos (transporta un ūdenssaimniecības objektos, pašvaldības polderos) organizēt meliorācijas sistēmas būvniecību un atjaunošanu. Tāpat grozījumi ļauspašvaldībām izdod saistošos noteikumus, kas noteiks atbildību par pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmuuzturēšanas un ekspluatācijas prasību pārkāpumiem. Gadījumos, ja pašvaldības nozīmes meliorācijas sistēma atradīsies vairāku pašvaldību teritorijā, tad pašvaldībām būs pienākums piedalīties meliorācijas sistēmas pārbūvē un atjaunošanā un ieguldīt finanšu līdzekļus.

Likumprojektā iekļauta norma, kas uzliek pienākumu meliorētas zemes īpašniekam, veidojot viena vecuma ātraudzīgus kokaugu stādījumus, saskaņot savas darbības ar valsts SIA „Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi”, saņemt tehniskos noteikumus un, ja nepieciešams, veikt pasākumus meliorācijas sistēmu darbības nodrošināšanai.

Likumprojekts nosaka tiesības amatpersonām meliorācijas sistēmu inventarizēšanas laikā tām piekļūt neatkarīgi no sistēmu piederības. Tāpat likumprojekts deleģē tiesības zemkopības ministram apstiprināt valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu sarakstu atbilstoši normatīvajiem aktiem par meliorācijas kadastru.

Pēc grozījumu apstiprināšanas Ministru kabinetā tie tiks nosūtīti izskatīšanai Saeimā.

Papildu informācija par likumprojektu -  MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana