Ekonomika un finanses

Latvija atbalsta ES regulu par invazīvo svešzemju sugu ierobežošanu

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
10.12.2013

Valdība 10. decembrī atbalstīja Latvijas pozīcijas Eiropas Savienības (ES) Vides padomē izskatāmajiem jautājumiem, kurās pausts arī atbalsts regulas projektam par svešzemju invazīvo sugu ierobežošanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informē, ka ES ir apņēmusies līdz 2020. gadam apstādināt bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Pašlaik ES tiesību akti attiecas tikai uz kaitēkļiem un slimību izraisītājiem, kas iespaido augus un dzīvniekus. Saskaņota rīcība cīņai pret invazīvajām svešzemju sugām būtu ieguvums visām ES dalībvalstīm, tāpēc Eiropas Komisija (EK) šā gada 9. septembrī publicēja regulas projektu.

Latvija šo projektu atbalsta, jo uzskata, ka vienota rīcība visā ES teritorijā palīdzēs līdz minimumam samazināt un mīkstināt apzinātas un neapzinātas invazīvu svešzemju sugu introdukcijas un izplatīšanas radīto negatīvo ietekmi uz bioloģisko daudzveidību un ekosistēmu pakalpojumiem.

Par šo jautājumu gan sanāksmē esot gaidāmas debates.

Sanāksmē tiks skatīts arī jautājums par priekšlikumiem direktīvai, ar kuru plānots grozīt normatīvu par iepakojumu un izlietoto iepakojumu, lai samazinātu vieglās plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņu. Šā priekšlikuma mērķis ir samazināt plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņu ES, kuru materiāla biezums nepārsniedz 0,05 milimetrus. Lai to panāktu, dalībvalstīm jāveic atbilstoši pasākumi, izmantojot ekonomiskos instrumentus, piemēram, nodokļus un maksājumus, vai tirdzniecības ierobežojumus. Aktivitāšu intensitātei jābūt atbilstošai plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņa līmenim atsevišķās dalībvalstīs.

VARAM informē, ka Latvija jau 2008. gadā ieviesa paaugstinātu dabas resursu nodokļa likmi plastmasas maisiņiem, ko pircēji tirdzniecības vietās var saņemt par velti vai nopirkt savu pirkumu ievietošanai. Tā rezultātā jau 2008. gadā plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņš samazinājās par gandrīz 42%.

Ministrija prognozē, ka Vides ministru padomē, iespējams, prezentēs savus plānus saistībā ar 2005. gadā pieņemtās Gaisa aizsardzības tematiskās stratēģijas pārskatīšanu. Stratēģija paredz noteikt nākotnē ES līmenī sasniedzamos gaisa aizsardzības mērķus, lai samazinātu gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību un vidi.

Paredzēts, ka saistībā ar minēto stratēģiju nākamgad notiks ES īstenotās politikas un pieņemto tiesību aktu pārskatīšana šajā jomā. Iespējams, ka dalībvalstīm tiks noteikti jauni mērķi attiecībā uz pieļaujamo emisiju nākotnē - 2020., 2025. un, iespējams, arī 2030.gadam. Papildus, lai sasniegtu stratēģijā izvirzītos mērķus, EK var ierosināt izmaiņas arī attiecībā uz citiem sektoriem, kas rada gaisu piesārņojošo vielu emisiju.

Sanāksme notiks 13. decembrī, un Latvijas delegāciju vadīs VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana