Ekonomika un finanses

Sagatavots jauns noteikumu projekts „Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība bitēm"

Ilze Vabole, AgroPols
09.01.2014

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 9. janvārī, izsludināja jaunu Ministru kabineta noteikumu projektu „Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība bitēm”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Noteikumu projekts nosaka vienotu Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas sistēmu valstī - ar mērķi samazināt bišu saimju zudumu, radīt iespēju izaudzēt jaunas, spēcīgas saimes un palielināt bišu produkcijas daudzumu no vienas saimes, kā arī veicināt dravniecības attīstību, bioloģiskās daudzveidības uzturēšanu un saglabāšanu.

Amerikas peru puve dravniekiem ekonomiski ir liels apdraudējums, jo ilgākā laika posmā rada jūtamus produkcijas zaudējumus un kavē biškopības attīstību. Sagatavotajā Ministru kabineta noteikumu projektā noteiktas prasības biškopjiem, regulējums iesaistītajām personām un iestādēm, saimju pārvadāšanas ierobežojumi, kā arī īpaši norādīti pasākumi, kas veicami, ja saņemts pozitīvs laboratorisko izmeklējumu rezultāts par Amerikas peru puves ierosinātāja konstatēšanu vai ja apstiprinājusies diagnoze.

Pēc noteikumu projekta pieņemšanas visiem dravniekiem būs vienotas prasības, kā samazināt Amerikas peru puves izplatību savā dravā. Viņam būs pienākumu rīkoties, ja rodas aizdomas par saslimšanu, un pienākums raudzīties, lai gadījumos, kad apstiprināta saslimšana ar Amerikas peru puvi, tiktu veikti visi apkarošanas pasākumi.

Noteikumu projekts „Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība bitēm” stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu -MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana