Ekonomika un finanses

Paredzēts samazināt robežkontrolei iesniedzamo dokumentu skaitu vairāku produktu ievešanai no trešajām valstīm

Ilze Vabole, AgroPols
09.01.2014

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 9. janvārī, izsludināja grozījumus Ministru kabineta 2006. gada 2.maija noteikumos Nr.352 „Noteikumi par veterinārajai kontrolei nepakļautas pārtikas ievešanu no trešajām valstīm un tās kontroles kārtību valsts robežkontroles punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumi ļaus komersantiem, kas nodarbojas ar uzņēmējdarbību pārtikas apritē un tirdzniecībā, samazināt robežkontrolei iesniedzamo dokumentu skaitu, no trešajām valstīm ievedot noteiktus pārtikas produktus, bet datorizētās sistēmas TRACES (Trade Control and Expert System, kas ir Kopienas datorizēta sistēma) izmantošana ļaus vienkāršot procedūru gan uzņēmējiem, gan kompetentajai iestādei.

Patlaban dati par noteiktu pārtikas produktu kontroli, kuri varētu būt inficēti ar aflatoksīniem (piemēram, no Ganas un Indijas importēti zemesrieksti, no Indijas - okra un karija lapas un no Nigērijas - arbūzu sēklas), tiek ievadīti divās sistēmās: TRACES sistēmā - kopējā ievešanas dokumenta (KID) izsniegšanai par noteikto produktu kontroli un SRDOK (PVD datorizētā sistēmā, ko izmanto robežkontroles uzskaitei) - visu importējamo kravu uzskaitei un robežkontroles dokumenta izsniegšanai regulās neminētiem produktiem.

Ministru kabineta noteikumu projekts paredz atteikties no SRDOK sistēmas lietošanas un turpmāk izsniegt KID par kontroļu rezultātiem visiem importējamiem pārtikas produktiem, kas nav pakļauti veterinārajai kontrolei, kā arī materiāliem un izstrādājumiem, kuri paredzēti saskarei ar pārtiku, šos rezultātus vienlaikus reģistrējot TRACES sistēmā. Izmantojot tikai vienu datorizēto sistēmu, tiks mazināts kontroļu laiks un uzņēmumiem atvieglota iepriekšēja paziņojuma iesniegšana. TRACES sistēma tiks izmantota kā uzskaites sistēma.

Ministru kabineta noteikumu projekta pielikums izteikts jaunā redakcijā, nosakot KID paraugu.

Noteikumu projekts paredz pārejas laiku līdz 2014.gada 1.martam, lai uzņēmēji paspētu pilnībā pielāgoties noteikumu grozījumu prasībām.

Noteikumu projekts „Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 2.maija noteikumos Nr.352 „Noteikumi par veterinārajai kontrolei nepakļautas pārtikas ievešanu no trešajām valstīm un tās kontroles kārtību valsts robežkontroles punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās”” stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu -MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana