Ekonomika un finanses

Lauksaimnieki ir sadzirdēti - 500 ha griesti īpašumā esošai zemes platībai

Latvijas Zemnieku federācija
26.05.2014

Saeimas deputāti Zanda Kalniņa-Lukaševica (Reformu partija) un Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK") ir sadzirdējuši lauksaimniekus un likumprojekta ""Grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" trešajam lasījumam iesnieguši iepriekš plaši diskutēto priekšlikumu - viena fiziskā vai juridiskā persona var iegūt īpašumā lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kuras platība darījuma noslēgšanas brīdī un pēc darījuma kopā nepārsniedz 500 hektārus.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas darba grupā par likumprojekta izstrādi vienas no lielākajām diskusijām bija par vienai personai īpašumā esošās zemes platību. Vairākums sabiedrisko partneru - Latvijas Zemnieku federācija (LZF), Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Biškopības biedrība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, arī Pārresoru koordinācijas centrs atbalstīja LZF priekšlikumu noteikt, ka vienai personai īpašumā esošās zemes platība Latvijā var būt līdz 500 ha. Tomēr darba grupas vadītājs E.Smiltēns (Vienotība) Tautsaimniecības komisijā virzīja priekšlikumu par 2000 ha platību vienai personai, kas līdz ar daudz citiem darba grupā izstrādātiem priekšlikumiem tika apstiprināts likumprojekta otrajā lasījumā.

LZF valdes loceklis, Bauskas rajona lauksaimnieku apvienības valdes priekšsēdētājs un z/s "Liepas" īpašnieks Agris Veide: "Esam gandarīti, ka Saeimas deputāti ir iedziļinājušies likumprojekta izstrādē un sadzirdējuši lauksaimnieku vairākuma viedokli par nepieciešamību noteikt maksimālo vienai personai īpašumā esošās zemes platību 500 ha. Ņemot vērā Latvijas situāciju - kopējo zemes platību, lauksaimniecības nozares attīstību, saimniecību struktūru un apdzīvotību, būtiski ir atbalstīt mazu un vidēju saimniecību attīstību, veidojot aktīvu uzņēmējdarbības vidi laukos, nodarbinātību, apdzīvotību un kopienu attīstību".

Lauksaimniecība ir pamatnodarbošanās veids laukos un lauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstība nodrošina pārtikas pieejamību, nodarbinātību un apdzīvotību Latvijas laukos. Šobrīd Latvijā ir 64 tūkstoši saimniecību, no kurām ap 20 tūkstoši saimniecību tiek uzskatītas par aktīvi ražojošām. Tikai ap 400 saimniecības apsaimnieko vairāk nekā 500 ha zemes un no tām tikai 176 saimniecību īpašumā ir vairāk nekā 500 ha. LZF ir pārliecinājusies, ka nevis apsaimniekotā platība ir noteicošais rentablas saimniecības izveidošanā, bet gan izvēlētā nozare un optimāla ražošana.

Būtiski ir veidot tādu lauksaimniecības politiku, kas sekmē vienmērīgu saimniecību attīstību laukos, nodrošina iekšējo tirgu ar valstī ražotiem pārtikas produktiem un sekmē produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu. LZF ir pārliecināta, ka deputātu iesniegtais priekšlikums par maksimālo īpašumā esošās zemes platību 500 ha nodrošinās stabilu, ilgtspējīgu un inovatīvu lauksaimniecības nozares attīstību Latvijā.

Biedrība "Latvijas Zemnieku federācija" pārstāv 6 nacionālas nozaru organizācijas, 14 reģionālas lauksaimnieku organizācijas un 165 individuālos biedrus - kopumā vairāk nekā 6000 lauksaimnieku viedokli un intereses. LZF iestājas par apdzīvotiem un ekonomiski aktīviem Latvijas laukiem.

Latvijas Zemnieku federācija

x

Paroles atgadināšana