Ekonomika un finanses

Sagatavota jauna listeriozes uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
05.06.2014

Zemkopības ministrija sagatavojusi jaunu noteikumu projektu, kas nosaka bīstamas dzīvnieku infekcijas slimības - listeriozes - uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtību, informēja  ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. To ko ceturtdien, 5. jūnijā, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Jaunais noteikumu projekts attieksies uz lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, kas audzē un tur govju, aitu, kazu, zirgu un trušu sugas dzīvniekus un mājputnus.

Jaunā kārtība nosaka prasības slimības diagnozes apstiprināšanai, kā arī visas dzīvnieku sugas, kurām nepieciešams piemērot slimības apkarošanu, ja ganāmpulkā tiek novērota saslimšana ar listeriozi. Tāpat nosacījumos precizēta dzīvnieku infekcijas slimības paziņošanas un informācijas aprites kārtība. Noteikumu projekts paredz, ka dzīvnieku īpašniekam vai turētājam nekavējoties vienas dienas laikā, izmantojot jebkuru saziņas veidu, jāziņo praktizējošam veterinārārstam par dzīvnieka nobeigšanos, vairāku dzīvnieku vienlaicīgas saslimšanas gadījumiem vai dzīvniekiem, kuriem noticis aborts, un jebkuru gadījumu, kas rada aizdomas par dzīvnieku saslimšanu.

Ņemot vērā to, ka valstī tiek veidota infekcijas slimību uzraudzības sistēma, kurā dzīvnieku īpašniekam elektroniski pieejama informācija par nepieciešamajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem par dzīvnieku infekcijas slimībām, kā arī novietnei noteiktajiem ierobežojumiem infekcijas slimību uzliesmojuma gadījumā, noteikumu projektā veikti atbilstoši precizējumi šīs sistēmas ieviešanai. Tāpat notikumu projektā paredzētas darbības ar dzīvnieku izcelsmes produktiem listeriozes uzliesmojuma apkarošanas pasākumu laikā.

Līdz šim listeriozes uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība bija noteikta Ministru kabineta 2006. gada 18.aprīļa noteikumos Nr. 298 "Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki".

Jaunā listeriozes uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība vēl tiks skatīta valdībā. Plašāka informācija par MK noteikumu projektu "Listeriozes uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība"  pieejama MK mājaslapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40324227.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana