Ekonomika un finanses

Dūklavs ar nozaru ministriem vienojas par kadastrālās vērtības nemainīšanu lauksaimniecības zemei

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
26.06.2014

Nākamajā gadā kadastrālā vērtība lauksaimniecībā izmantojamajai zemei varētu tikt aprēķināta, ņemot vērā nekustamā īpašuma nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu.

Šāda vienošanās panākta pēc 25. jūnijā notikušās zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) tikšanās ar Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Valsts zemes dienesta speciālistiem.

"Ja Ministru kabinets akceptēs panākto vienošanos, ka 2015. gadā kadastrālās vērtības lauksaimniecībā izmantojamajai un meža zemei saglabājas 2014.gada līmenī, tas pozitīvi ietekmēs lauku saimniecību un meža nozares attīstību," atzina ministrs.

Kā ziņots, Ministru prezidente Laimdota Straujuma 17. jūnijā norādīja, ka nav pieļaujams būtisks kadastrālās vērtības kāpums lauksaimniecības zemēm.

Viņasprāt, pieļaujams tikai pakāpenisks šīs vērtības pieaugums, nevis tā, kā pašlaik iecerēts, - vienā gadā uzreiz par 30%. Tādēļ Straujuma aicināja zemkopības ministru tikties ar tieslietu ministri un izrunāt šo jautājumu, pirms par to lems valdība.

Straujuma piebilda, ka atbalsta kadastrālās vērtības kāpumu zemei, kas netiek apstrādāta.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts "Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2015. gadam" paredz apstiprināt no jauna izstrādātās bāzes vērtības lauksaimniecībā izmantojamai un meža zemei un lauku grupas vērtību zonējumus, kā arī no jauna kā pielikumus apstiprināt visu pārējo nekustamo īpašumu grupu bāzes vērtības, korekcijas koeficientus un vērtību zonējumus.

Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, kadastrālo vērtību bāze 2015. gadam ir izstrādāta, pamatojoties uz 2012. un 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus informāciju. Darījumu apjoms šajā periodā nekustamā īpašuma tirgū kopumā pieaudzis - pamatā pieaugumu veido dzīvojamo īpašumu segments, proti, gan darījumi ar jauniem objektiem, gan darījumi otrreizējā tirgū, kā arī darījumi ar neapbūvētu zemi mājokļu celtniecībai.

Lauku zemei darījumu skaits saglabājies iepriekšējo gadu līmenī.

Neskatoties uz to, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība tika paaugstināta jau uz 2014. gadu, kadastrālās vērtības un darījumu cenu analīze uzrāda, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes 2014.gada kadastrālā vērtība atkal ir par aptuveni 50% zemāka nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas, turklāt ir izteikta tendence vērtības atbilstībai pazemināties.

Lai arī 2012.gada 3.oktobrī ar MK rīkojumu apstiprinātā koncepcija "Kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanas un kadastra datu aktualitātes nodrošināšanas koncepcija" nākotnē paredz noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību tirgus līmenim 15% robežās (kadastrālās vērtības vidēji par 15% zemākas nekā nekustamā īpašuma tirgus vērtību līmenis), lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība nav paaugstināta tādā apmērā.

Pēc bāzes vērtību pārskatīšanas kadastrālās vērtības 2015.gadam joprojām būs vidēji par aptuveni 30% zemākas nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas.


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana