Ekonomika un finanses

Paredz vairākas būtiskas izmaiņas zvejas noteikumos

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
12.02.2015

Zemkopības ministrija sagatavojusi izmaiņas noteikumos par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos. Izmaiņas noteikumos paredz vairākus būtiskus jauninājumus zvejniekiem.

Plānots, ka reņģu zvejas periodā zvejā ar stāvvadiem zvejniekiem par savu nozveju jāziņo Valsts vides dienestam (VVD) ik pēc 5 dienām ar elektroniskās saziņas līdzekļiem. Lai mazinātu zvejniekiem administratīvo slogu, izmaiņas noteikumos paredz iespēju piekrastes zvejas žurnālus iesniegt VVD līdz nākamā mēneša pēdējai darbdienai. Tāpat noteikumos sagatavotas izmaiņas attiecībā uz zvejas rīkos noķertiem vai bojāgājušiem roņiem, paredzot, ka turpmāk zvejniekiem būs pienākums zvejas rīkos noķertos un bojā gājušos roņus izvest krastā, kā arī par to informēt Dabas aizsardzības pārvaldi.

Lai veicinātu invazīvās sugas - jūrasgrunduļa - zveju ar grunts tīkliem, noteikumos ir paredzēta iespēja zvejā izmantot grunts tīklus ar acs izmēru 60-70 mm un tīkla augstumu ne vairāk kā 1,5 m. Savukārt, lai mazinātu zvejnieku un valsts institūciju administratīvo slogu, izmaiņas noteikumos paredz, ka papildu pilnvarojums (īpaša atļauja) un zvejas atļauja (licence) tiek apvienoti vienā dokumentā un to turpmāk izsniegs Zemkopības ministrija.

Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2007. gada 2.maija noteikumos Nr. 296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos", ko ceturtdien, 12.februārī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, pieejama MK mājaslapā:http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40347976.Izmaiņas noteikumos vēl tiks skatītas valdībā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana