Ekonomika un finanses

Latvijā veiks kaitīgo un augiem bīstamo organismu klātbūtnes apsekojumu

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
11.09.2015

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi informatīvo ziņojumu par Eiropas Komisijas līdzfinansētās ilgtermiņa Kaitīgo organismu un augiem bīstamo organismu klātbūtnes apsekojumu programmas īstenošanu. Informatīvais ziņojums sagatavots, lai informētu Ministru kabinetu par apsekojumu programmas īstenošanu, kas Eiropas Savienības dalībvalstīs ir uzsākta 2015.gadā.

Lai noteiktu kaitīgo organismu un augiem bīstamo organismu ģeogrāfisko izplatību un statusu Latvijas teritorijā 2016.gadā, informatīvais ziņojums paredz, ka Valsts augu aizsardzības dienestam būs nepieciešami 129 934 eiro. Tāpat paredzams, ka no ES budžeta pēc gala ziņojuma izskatīšanas Eiropas Komisijā valsts 2017.gadā varētu atgūt līdz 75% no kopējiem izdevumiem jeb 97 450 eiro. Plānots, ka apsekojumi notiks mežos, apstādījumos, parkos, botāniskajos dārzos, privātajos dārzos, ražojošajos stādījumos un pārtikas kartupeļu audzēšanas saimniecībās.

Aktivizējoties starptautiskajai tirdzniecībai ar augiem un augu izcelsmes produktiem, augu veselības jomā arvien palielinās jaunu augu karantīnas organismu risks ne vien Latvijai, bet arī visai Eiropas Savienībai. Eiropas augiem un kokiem parasti nav ģenētiskās rezistences pret svešzemju kaitīgajiem organismiem, kuriem šeit bieži vien nav dabisku ienaidnieku. Svešzemju kaitīgo organismu ievešana Eiropā, tostarp Latvijā, var radīt nopietnu ekonomisku kaitējumu. Jaunu kaitīgo organismu ieviešanās dēļ trešās valstis var noteikt tirdzniecības aizliegumus, tā nodarot kaitējumu Eiropas Savienības, tostarp Latvijas, eksportam.

Katru gadu Eiropas Komisijā ir jāiesniedz precizēta apsekojumu programma, kā arī izmaksu tāme saskaņā ar Eiropas Komisijas Īstenošanas Lēmumu, ar kuru tiek apstiprinātas vadlīnijas konkrētam gadam ar prioritāri izvirzītiem kaitīgiem organismiem, kuriem nepieciešams veikt apsekojumus. Kaitīgo organismu iespējamās izplatības draudu dēļ katru gadu var mainīties programmā iekļautais apsekojamo organismu daudzums pa attiecīgām organismu grupām.

Plašāka informācija par Ministru kabineta (MK) informatīvo ziņojumu "Par valsts budžeta saistību uzņemšanos Eiropas Komisijas līdzfinansētās Kaitīgo organismu un augiem bīstamo organismu klātbūtnes apsekojumu programmas īstenošanai", ko ceturtdien, 10.septembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, pieejama MK mājaslapā. Informatīvais ziņojums vēl tiks skatīts valdībā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana