Ekonomika un finanses

Atsāks kompensēt zaudējumus par īpaši aizsargājamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem

Saeimas Preses dienests
01.10.2015

Zemes īpašnieki atkal varēs saņemt kompensācijas par īpaši aizsargājamo nemedījamo un migrējošo sugu dzīvnieku izdarītajiem postījumiem . To paredz trešdien, 30.septembrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā otrajam lasījumam kā steidzami atbalstītie grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā.

Saskaņā ar spēkā esošo likumu šāda iespēja lauksaimniekiem tika liegta no 2009. līdz 2014.gadam. Taču pērnā gada martā Satversmes tiesa šādu normu atzina par neatbilstošu, norādot, ka tā noteic pamattiesību nesamērīgu ierobežojumu.

Grozījumi arī paredz, ka zemes īpašnieki vai lietotāji kompensāciju turpmāk varēs saņemt, ja pirms tam būs veikti nepieciešamie aizsardzības pasākumi. Aizsardzības pasākumu prasības minimālā līmenī būs jānosaka valdībai. Pie šādām prasībām pieskaitīs tādus pasākumus kā, piemēram, potenciāli apdraudošās teritorijas norobežošana ar žogiem, ganāmpulku apsargāšana vai putnu atbaidīšana.

Līdz ar izmaiņām paredzēts mainīt likuma normu par izbāžņu izgatavošanu, to attiecinot tikai uz īpaši aizsargājamu sugu dzīvniekiem . Grozījumos norādīts, ka šādu dzīvnieku izbāžņus drīkstēs izgatavot tikai no likumīgā ceļā iegūtiem medījamiem vai nemedījamiem dzīvniekiem vai likumīgā ceļā iegūtām zivīm. Patlaban likums noteic, ka jebkurš beigts īpaši aizsargājamas sugas zīdītājs vai putns ir valsts īpašums un tas jānodod Dabas muzejam.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā nākamā gada janvārī.

Lai grozījumi stātos spēkā, Saeimai tie vēl jāizskata otrajā galīgajā lasījumā.

Saeimas Preses dienests

x

Paroles atgadināšana