Ekonomika un finanses

Gerhards: Pierīgas reģioni ir pietiekami spēcīgi, lai varētu veidot sadarbības teritorijas

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
12.10.2015

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzskata, ka Pierīgas reģioni pēdējos gados ir tik labi attīstījušies, lai varētu veidot sadarbības teritorijas, kā to paredz viens no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātajiem administratīvi teritoriālās reformas modeļiem.

VARAM piedāvājums par 29 sadarbības teritoriju izveidošanu paredz, ka Pierīgas reģioni varētu apvienoties vienā sadarbības teritorijā ar Rīgu.

"Mēs redzam, ka daudzi Pierīgas reģioni pēdējos gados ir ļoti sekmīgi attīstījušies gan iedzīvotāju skaita ziņā, gan arī rūpniecības un ražošanas ziņā," aģentūrai LETA teica Gerhards. Tāpat lielu darbu pašvaldības ir ieguldījušas, lai savstarpēji risinātu pakalpojumu jautājumus skolu un bērnudārzu sektorā. Pēc visiem šiem parametriem Pierīgas novadi ir pietiekami spēcīgi, lai darbību varētu pilnveidot, savstarpēji sadarbojoties, uzskata ministrs.

Jau ziņots, ka VARAM piedāvātais variants par administratīvi teritoriālo reformu, izveidojot 29 novadus, paredz izveidot vienotu sadarbības teritoriju ap Rīgu.

VARAM sagatavotā koncepcija paredz, ka 29 sadarbības teritoriju izveidošana notiks ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldības var brīvprātīgi apvienoties. Katrā sadarbības teritorijā būs jāatrodas vismaz vienam nacionālās vai reģionālās nozīmes attīstības centram.

Teritoriālās reformas variantā par 29 novadiem ministrija ir paredzējusi, ka vienots administratīvais iedalījums jeb viena sadarbības teritorija varētu būt Jūrmalai, Rīgai un pašreizējiem novadiem - Babītes, Mārupes, Olaines, Stopiņu, Salaspils, Garkalnes, Ādažu, Carnikavas, Ķekavas un Baldones.

Liela sadarbības teritorija veidotos arī Kurzemē ap Liepāju, kur apvienotu Pāvilostas, Aizputes, Durbes, Vaiņodes, Grobiņas, Priekules, Nīcas un Rucavas novadu. Savukārt Vidzemē salīdzinoši liels administratīvais iedalījums izveidotos, apvienojot Cēsis ar tām apkārt esošajiem novadiem - Līgatnes, Amatas, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Jaunpiebalgas, Vecpiebalgas novadu.

VARAM plāns paredz, ka sadarbības teritorijas Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā nosakāmas līdz 2016.gada 1.martam. Savukārt ar šīm darbībām saistītā likumdošana jāpieņem līdz 2017.gada 1.janvārim.

Reformu iecerēts īstenot līdz 2021.gada pašvaldību vēlēšanām.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana