Briseles koridoros lemj par mums

Lauksaimniecības ministru padomē prasa lielāku atbalstu sieram

Agnese Krieviņa, AgroPols
24.07.2009

ES Lauksaimniecības ministru padomē vairākas dalībvalstis (Beļģija, Bulgārija, Čehija, Vācija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Latvija, Luksemburga, Ungārija, Austrija, Slovēnija, Slovākija un Somija) kopumā atbalstījušās Lietuvas ierosināto ideju par piena produktu klāsta paplašināšanu, kam tiek piemērotas eksporta kompensācijas (iekļaujot arī tādus sieru veidus kā Gauda, Edam, Tilzītes). Tajā pašā laikā vairākas dalībvalstis uzsvēra nepieciešamību pēc lielāka kompensāciju apmēra (Vācija, Īrija), citas norādīja, ka jāpalielina to valstu skaits, uz kurām attiecas kompensācijas (Grieķija pieprasīja eksporta kompensācijas fetas sieram uz Kanādu un Austrāliju), bet vēl citas - plašāku aptverto produktu klāstu.

Komentējot to visu, Itālijas lauksaimniecības ministrs ne tikai norādīja, ka Itālijas siera eksports šogad samazinājies vidēji par 13% (īpaši parmezāna siera eksports - par 40%, galvenokārt uz ASV), bet pauda domu par priekšlaicīgās pensionēšanās vai cita speciāla fonda izveidošanu no nozares aizejošajām saimniecībām. Viņš ierosinājis, ka šāds fonds varētu tikt izmantots, lai nopirktu piena kvotu no tām saimniecībām, kam šobrīd klājas grūti, tālāk to nododot valsts rezervē. Itālijas ministrs arī uzskata, ka šāda sistēma, iespējams, nodrošinātu labāku līdzekļu izmantošanu kā intervence, jo tā risinātu arī strukturālo situāciju. Pieņemot, ka kvota maksātu EUR 0,30 par litru, varētu tikt iepirkts ap 2 milj. t piena kvotas.

Lauksaimniecības komisāre M. Fišere-Bēla (M.F.Boel) savā atbildē norādīja, ka dalībvalstīm ir iespēja izmantot savus lauku attīstības pasākumus, ieskaitot priekšlaicīgu pensionēšanos. Runājot par sieru, kam eksporta kompensācijas nav palielinājušās kopš janvāra (ES aptuveni 45% no piena tiek pārstrādāti sierā), viņa tikai piebilda, ka tirdzniecības plūsmas šobrīd ir stabilas.

Avots: “Agra Facts”, Nr. 55-09, 13.07.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana