Briseles koridoros lemj par mums

Diskutē par piena sektora aktualitātēm

Agnese Krieviņa, AgroPols
03.09.2009

Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības komitejā, tiekoties ar ES Lauksaimniecības komisāri M. F. Bēlu (M.F.Boel), atkal pārspriesta situācija piena tirgū. Komisāre kārtējo reizi noraidījusi dažu Parlamenta locekļu aicinājumus iesaldēt paredzamo ikgadējo 1% piena kvotas pieaugumu, ko nosaka KLP “veselības pārbaudē” panāktā vienošanās. Viņa atgādinājusi, ka kvotas palielinājums dos iespēju, nevis uzliks par pienākumu saražot noteiktos apjomus, kā arī vēlreiz darīja zināmu, ka jau šobrīd ES piena ražošana ir 4,2% zem kvotas apjoma. Tāpat komisāre pauda viedokli, ka stingri centralizēta piena kvotu plānošanas sistēma nesekmēs uz tirgus stimuliem reaģējošu, labi strukturētu piena sektora izveidi, bet gan kavēs efektivitāti, palielinās produkcijas ražošanas izmaksas, kā arī apgrūtinās jaunu lauksaimnieku ienākšanu tirgū. Jāņem vērā arī fakts, ka, pat darbojoties kvotu sistēmai, piena ražotāju skaits nozarē ir samazinājies līdz 1/5 no 1983./84. gada līmeņa.

Tajā pašā laikā M. F. Bēla minēja vairākus signālus, kas liecina par ES un pasaules tirgus cenu atdzīvošanos, kā piemēru minot piena pulveri, kam Fonterra izsoles cena kāpusi par 25%, lai gan lauksaimnieku saņemtās vidējās cenas joprojām ir zemas. Kā pozitīvu signālu komisāre uzskata arī faktu, ka palielinās sviesta pārdošana intervencē.

Vairāki Parlamenta locekļi akcentēja īstermiņa pasākumu nozīmīgumu situācijas uzlabošanā, bet Bēla vērsa uzmanību uz to, ka eksporta kompensācijām un uzglabāšanai šajā gadā jau iztērēti EUR 600 milj., tāpat atgādinot par EUR 4,2 mljrd. vērto paketi “jauniem izaicinājumiem”, pie kuriem pieskaitīta arī restrukturizācija piena sektorā.

Avots: “Agra Facts”, Nr. 65-09, 02.09.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana