Briseles koridoros lemj par mums

Briselē piena tirgus aizvien izraisa plašas diskusijas

Inese Galeja, AgroPols
09.09.2009

Nedēļas sākumā (7. septembrī) Briselē notika kārtējā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (MP) sanāksme. Šoreiz tikšanās laikā galvenās diskusijas risinājās par piena produktu tirgus situāciju šajā gadā.

Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departaments direktors Aivars Lapiņš stāsta, ka pašlaik ir izveidojušās divas valstu grupas - viena no tām ir par kvotu atcelšanu (tostarp Latvija), bet otra pret kvotu atcelšanu. Pēdējie savu priekšlikumu argumentē tādējādi, ka šis atcelšanas process varētu būt par strauju, un zemniekiem vajadzīga drošības sajūta. Tiek spriests, ka kvotu sistēmu nepieciešams izvērtēt no jauna un, iespējams, tās pat „iesaldēt”.

„Mēs esam to valstu vidū, kuras uzskata: jāpaliek pie panāktās vienošanās Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) „veselības pārbaudē”, proti - kvotas ik gadu jāpalielina un 2015. gadā jāatceļ,” uzsver Aivars Lapiņš.

Savukārt Vācija, Francija, Ungārija, Slovēnija un Austrija izvirza priekšlikumu, ka kvotu palielinājumu vajadzētu „iesaldēt”, tātad apturēt virzību uz „mīkstāku nosēšanos” - kvotu atcelšanu 2015. gadā.

Sanāksmē tika minēti arī citi piena tirgus stabilizēšanas pasākumi. Piemēram, Komisija tiek aicināta paaugstināt eksporta kompensāciju likmes sieriem - vismaz tik, lai tās kompensētu 70% no ES un pasaules tirgu cenu atšķirības.

„Iespējams, ka tas daudzkārt dzirdēts, tomēr mums ir ļoti svarīgi ne tik daudz lūkoties, kas notiek ES un pasaules tirgos, bet gan strādāt pašu mājās - jāveicina sadarbība, pārstrādes efektivitāte, jaunu produktu un tirgu meklējumi,” tā A. Lapiņš.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana