Briseles koridoros lemj par mums

Tieslietu ministrija: Par cukura virsnormas krājumiem un soda naudu

Latvijas Vēstnesis (LV)
07.10.2009

Eiropas Savienības Pirmās instances tiesa 2.oktobrī pieņēma spriedumus Kipras un Igaunijas prasībā atcelt regulu Nr.832/2005, pamatojoties uz kuru Igaunijai, Kiprai, Latvijai, Maltai un Slovākijai tika noteikts cukura virsnormas krājumu apjoms, kurš bija jāizņem no tirgus. Tā kā no tirgus tika izņemts mazāks cukura krājumu apjoms, Eiropas Komisija (EK) pieņēma lēmumu par soda naudas piemērošanu šīm valstīm.


Tieslietu ministrija: Par cukura virsnormas krājumiem un soda naudu

(Fragments) Eiropas Savienības Pirmās instances tiesa 2.oktobrī pieņēma spriedumus Kipras un Igaunijas prasībā atcelt regulu Nr.832/2005, pamatojoties uz kuru Igaunijai, Kiprai, Latvijai, Maltai un Slovākijai tika noteikts cukura virsnormas krājumu apjoms, kurš bija jāizņem no tirgus. Tā kā no tirgus tika izņemts mazāks cukura krājumu apjoms, Eiropas Komisija (EK) pieņēma lēmumu par soda naudas piemērošanu šīm valstīm.

Nepiekrītot EK veiktajam cukura virsnormas krājumu aprēķinam, Igaunija un Kipra cēla prasības ES Pirmās instances tiesā, lūdzot atcelt iepriekš minēto regulu. Latvija pievienojās Igaunijas prasībai pret EK par šīs regulas atcelšanu.

Latvija un Igaunija uzskatīja, ka EK veiktie cukura virsnormas krājumu aprēķini ir nepareizi, jo EK neņēma vērā šajās valstīs esošo īpašo situāciju cukura tirgū, it sevišķi attiecībā uz cukuru, kas atradās mājsaimniecību rīcībā. Latvija un Igaunija uzskatīja, ka EK ir pārkāpusi vairākus būtiskus ES tiesību principus, tajā skaitā koleģialitātes principu regulas pieņemšanas procesā, kā arī nediskriminācijas, samērīguma un labticības principus. Latvija un Igaunija arī pauda nostāju, ka EK ir pārkāpusi arī tiesības uz īpašumu un pienākumu norādīt pamatojumu.

Latvijas Vēstnesis (LV)

x

Paroles atgadināšana