Briseles koridoros lemj par mums

ES Komisijai ir jauni priekšlikumi piensaimnieku atbalstam

Agnese Krieviņa, AgroPols
14.10.2009

ES Komisijai ir jauni priekšlikumi piensaimnieku atbalstamDaļa no piena sektora stabilizēšanas pasākumu kopuma ir ES Komisijas apstiprināšanai ierosinātie divi jaunie priekšlikumi. Jau iepriekš ziņots, ka pirmais no tiem paredz papildu pilnvaru piešķiršanu Komisijai, kas ļautu tai ātrāk reaģēt uz problēmām piena sektorā. Jāpiebilst, ka šobrīd šādas pilnvaras jau darbojas attiecībā uz cukura, liellopu, kā arī aitu un kazu tirgus regulēšanu.
Savukārt otrs priekšlikums paredz izmaiņas kvotu uzpirkšanas shēmās, nosakot, ka 2009./2010. un 2010./2011. kvotas gadā valsts iepirktie nacionālās rezerves apjomi netiks uzskatīti par daļu no valstij piešķirtās kvotas. Tādējādi dalībvalstis varēs ātrāk iedarbināt soda naudas sistēmu. Priekšlikums paredz, ka dalībvalstī iekasētā soda nauda par konkrētajiem apjomiem varēs tikt izmantota piena sektora restrukturizācijai.
Šie priekšlikumi tiks apspriesti nākamajā ES Lauksaimniecības ministru sanāksmē, kas notiks 19. oktobrī. Tāpat Komisija norādījusi, ka līdz oktobra beigām tā oficiāli pastiprinās izmaiņas valsts de minis atbalstā, ļaujot lauksaimniekam līdz 2010. gada beigām saņemt EUR 15 tūkst.
Komisija informējusi, ka tā tirgus pasākumiem kopumā šogad plāno iztērēt EUR 600 milj. Tāpat šogad, sākot ar 16. oktobri, avansā varēs izmaksāt 70% no tiešajiem maksājumiem. Turklāt KLP 2003. gada reforma ik gadu ļāvusi sektoram papildus piešķirt EUR 5 mljrd., lai kompensētu piena intervences cenas samazinājumu. Eiropas ekonomikas atveseļošanās plāna un KLP “veselības pārbaudes” ietvaros jaunajiem izaicinājumiem, tostarp piena nozares restrukturizācijai, papildus atvēlēti EUR 4,2 mljrd. Komisija arī paplašinājusi Skolas piena programmu, aptverot vairāk produktu un vecuma grupu. Uzsākta arī jauna produktu veicināšanas programmas kārta. Šobrīd Komisija izstrādā ziņojumu par piena ķēdi, lai nodrošinātu caurspīdīgumu un noskaidrotu, vai konkurencei netiek radīti šķēršļi.
Avots: EC press release, 09.10.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana