Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas pārtikas piegādes ķēdes galvenie izaicinājumi

Agnese Krieviņa, AgroPols
29.10.2009

Strauji pieaugušās un pēc tam ievērojami kritušās lauksaimniecības produktu cenas, pretstatā nelielam pārtikas cenu samazinājumam, radījušas aizdomas par problēmām pārtikas piedāvājuma ķēdes darbībā ES. Tāpēc ES Komisija veikusi pārbaudi, kas šīs aizdomas apstiprina. Komisija norāda, ka tirgus caurskatāmības trūkums, nevienlīdzīgs ietekmēšanas spēka sadalījums un pret konkurenci vērstas darbības tirgu deformējušas, radot negatīvu ietekmi uz kopējo piedāvājuma ķēdes konkurētspēju. Tāpat Komisija atgādina, ka līdz ar ekonomikas atveseļošanos lauksaimniecības produktu cenām vajadzētu pieaugt. Taču, ja problēmas piegādes ķēdē netiks atrisinātas, varētu būt gaidāms jauns nesamērīgi lielu pārtikas cenu pieaugums, kas savukārt samazinātu patērētāju pirktspēju un uzticību, tādējādi, iespējams, palēninot Eiropas ekonomikas atveseļošanos. Tāpēc problēmu novēršana pārtikas piedāvājuma ķēdes darbībā ir ļoti no svara.


Eiropas pārtikas piegādes ķēdes galvenie izaicinājumi

Strauji pieaugušās un pēc tam ievērojami kritušās lauksaimniecības produktu cenas, pretstatā nelielam pārtikas cenu samazinājumam, radījušas aizdomas par problēmām pārtikas piedāvājuma ķēdes darbībā ES. Tāpēc ES Komisija veikusi pārbaudi, kas šīs aizdomas apstiprina.


Komisija norāda, ka tirgus caurskatāmības trūkums, nevienlīdzīgs ietekmēšanas spēka sadalījums un pret konkurenci vērstas darbības tirgu deformējušas, radot negatīvu ietekmi uz kopējo piedāvājuma ķēdes konkurētspēju. Tāpat Komisija atgādina, ka līdz ar ekonomikas atveseļošanos lauksaimniecības produktu cenām vajadzētu pieaugt. Taču, ja problēmas piegādes ķēdē netiks atrisinātas, varētu būt gaidāms jauns nesamērīgi lielu pārtikas cenu pieaugums, kas savukārt samazinātu patērētāju pirktspēju un uzticību, tādējādi, iespējams, palēninot Eiropas ekonomikas atveseļošanos. Tāpēc problēmu novēršana pārtikas piedāvājuma ķēdes darbībā ir ļoti no svara.


Komisijas uzrādīto galveno problēmu un to iespējamo risinājumu priekšlikumi, lai uzlabotu pārtikas piedāvājuma ķēdes darbību, atrodami 28. oktobrī publicētajā ziņojumā par labāk funkcionējošu Eiropas pārtikas piegādes ķēdi.


Lai arī problēmas dažādos sektoros un dalībvalstīs atšķiras, tomēr Komisija kopumā izdalījusi trīs galvenos izaicinājumus, ar ko būtu jātiek galā Eiropas pārtikas piedāvājuma ķēdei.


· Starp dažādiem piedāvājuma ķēdes dalībniekiem ir jāveicina ilgtspējīgas un uz tirgu balstītas attiecības.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana