Briseles koridoros lemj par mums

EP deputāti vēlas saglabāt tiešos ES maksājumus zemniekiem

Ģirts Salmgriezis, Eiropas Tautas partijas grupa
12.11.2009

Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā Briselē 11. novembrī notika pirmā diskusija par kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada. Tajā piedalījās ES lauksaimniecības komisāre Marianna Fišere Bēla, ES prezidējošās valsts lauksaimniecības ministrs Eskils Erlandsons (Zviedrija), kā arī citi KLP eksperti un politiķi.


Jau sākušās nopietnas diskusijas par KLP turpmāko attīstību, un kāda būs ES lauksaimniecības politika pēc 2013. gada. Viens no aktuālākajiem jautājumiem, ir tiešie maksājumi zemniekiem no ES budžeta. Diskusija parādīja, ka EP deputāti vēlas saglabāt ES tiešos maksājumus zemniekiem. Viedokļi atšķiras par maksājumu apjomu un aprēķināšanas kritērijiem.


Diskusijas laikā EP deputāte Sandra Kalniete (Pilsoniskā Savienība, Eiropas Tautas partijas grupa) uzsvēra, ka Latvijas zemnieki investē savu saimniecību attīstībā par 75% vairāk nekā saņem tiešajos maksājumos, kamēr lauksaimniekiem vecajās dalībvalstīs tikai daļa ES atbalsta aiziet investīcijās. Tas ir netaisnīgi.


S. Kalniete pauda viedokli, ka ir jāiedibina taisnīgums un tiešo maksājumu aprēķināšanā ir jāatsakās no vēsturisko datu izmantošanas. Tie jāpamato uz objektīviem un reālajā situācijā pamatotiem kritērijiem, tādiem, kas nodrošina godīgas konkurences un saimniekošanas nosacījumus visās 27 dalībvalstīs. "1 ha zemes nevar būt par atskaites punktu, jo jārada tādi kritēriji, kas lauku cilvēkam dod iespēju ar savu darbu nodrošināt pienācīgu dzīves līmeni. Tāpat ir jāpanāk līdzsvars starp lauksaimniecisko ražošanu un lauku attīstību. Nevar pieļaut situāciju, ka daļu lauksaimnieciskajai ražošanai paredzēto līdzekļu no ES budžeta novirza lauku attīstībai. Lauku attīstības finansējumam jābūt skaidri noteiktam ES budžetā un tas jāizmanto kā nauda ES atpalikušo zonu attīstībai," uzskata S. Kalniete.


Pēc Lisabonas līguma apstiprināšanas mainīsies EP pilnvaras lauksaimniecības jomā. Patlaban EP ir tikai konsultanta tiesības, bet pēdējais vārds pieder ES Padomei. Lisabonas līgumā noteikts, ka Eiropas Parlamentam KLP jomā būs līdzlemšanas tiesības kopā ar ES Padomi, ko veido ES dalībvalstis. EP pieņems arī budžetu par tiešajiem ES maksājumiem zemniekiem.


Piezīmes:


EP Lauksaimniecības un lauku attīstības komiteja patlaban atbild par kopējās lauksaimniecības politikas darbību, lauku attīstību, likumdošanu veterinārijā un augu veselības jautājumos, dzīvnieku barībā, lopkopībā un dzīvnieku labturībā, lauksaimniecības produktu kvalitātes uzlabošanu, lauksaimniecības izejvielu piegādi un mežsaimniecību.


S.Kalniete strādā vairākās Latvijai svarīgās EP komitejās (Lauksaimniecības, Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejās).

Eiropas Tautas partijas grupa

x

Paroles atgadināšana