Briseles koridoros lemj par mums

Piensaimnieki iespējas saredz kooperācijā

Agnese Krieviņa, Inese Galeja, AgroPols
13.11.2009

Piensaimnieki iespējas saredz kooperācijā

Līgumiskās attiecības un spēku samērs piena nozarē - tie bija galvenie diskusiju temati, jau otro reizi tiekoties augsta līmeņa ekspertu grupai piensaimniecības jautājumos. Eiropas Komisijas (EK) izveidotās ekspertu grupas uzdevums ir izskatīt piensaimniecības nozares attīstību vidējā termiņā un ilgtermiņā, īpaši ņemot vērā piena kvotu pakāpenisku atcelšanu, ko paredzēts pabeigt 2015. gada aprīlī.
Uz šo tikšanos bija aicinātas arī 4 lauksaimnieku organizācijas: Eiropas Piena ražotāju padome, starptautiskās zemnieku un lauku kustības “Via Campensia” Eiropas nodaļa, Eiropas Piensaimnieku asociācijas, kā arī Eiropas lauksaimnieku un kooperatīvu organizācija COPA-COGECA.

Piena ražotāji nav pret KLP politiku, kas paredz lielāku orientāciju uz tirgu, taču pašreizējais nevienmērīgais ietekmes sadalījums piedāvājuma ķēdes dalībniekiem liedz to atbilstoši īstenot. Viens no veidiem, kā palielināt piena ražotāju ietekmi, ir piena piedāvājuma koncentrēšana, attīstot kooperāciju - tāda ir COPA-COGECA nostāja. Organizācija aicina pēc kvotas sistēmas beigām piena sektorā veidot tādu politiku, kas dotu ražotājiem lielākas iespējas apvienoties.
Tāpat piena ražotāji akcentē pieaugošās bažas par ievērojamām cenu svārstībām, kas varētu sagaidīt piena tirgu. Tāpēc ražotāji pieprasa noregulētas ražotāju un pārstrādātāju līgumiskās attiecības.
Tajā pašā laikā tiek norādīts, ka, nesaglabājot esošos tirgus atbalsta instrumentus, nebūs iespējams kompensēt cenu svārstību radītos zaudējumus. Organizācija nosoda Komisijas neseno rīcību, samazinot eksporta kompensācijas piena produktiem. Tāpat tā vērš uzmanību uz to, ka šobrīd vēl būtu par agru tirgū laist piena intervences krājumus, jo tas atkal varētu sagraut tirgu. (Avots: Copa-Cogeca press release, 10.11.2009.)

Šajā Piena grupā jāpiedalās katras dalībvalsts pārstāvjiem - Latviju tajā pārstāv Aivars Lapiņš, ZM Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta direktors. „Tā ir cīņa par savām pozīcijām tirgū - gan tirgotājs, gan pārstrādātājs, gan zemnieks cīnās par saviem ienākumiem un labklājību. Tomēr vairākums no tiem, kuri šajā sanāksmē pauda savas domas, neuzstāja, lai kontraktus regulētu ES likumdošana. Ir pārstāvji, kuri domā, ka nav vajadzīga itin nekāda iejaukšanās tirgū, un ir arī tādi, kuri vēlas, lai būtu noteikti pamatprincipi, piemēram, tā uzskata organizācija COPA-COGECA, ” stāsta A. Lapiņš. Viņš turpina: ”Mēs nevaram viennozīmīgi apgalvot, ka visā Eiropā tirdzniecības ķēdes gūst lielāku peļņu nekā pārstrādātājs. Turklāt, kā ir arī gadījumiem, kad pārstrādes īpašnieks ir zemnieks?”
Piena grupas nākamajā sanāksmē spriedīs par konkurences aspektiem, pēc tam sekos sarunas ar ES tirdzniecības partneriem.

Telefonsarunas beigās A. Lapiņš aicina būt uzmanīgiem - pašlaik notiek sīva cīņa par izejvielu, un piena cena sāk mainīties. Tomēr par cenas noturību nevaram būt droši.

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana